Sarajevo ima optimalne uslove za primjenu koncepta 'SMART CITY'-a

18.03.2015. 07:43 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo ima optimalne uslove za primjenu koncepta 'SMART CITY'-a

Predstavnici IBM-a, jedne od vodećih svjetskih kompanija u svijetu računarstva i informacionih tehnologija zajedno sa Sarajevskim tehnološkim parkom HUB 387 posjetili su jučer Kanton Sarajevo

Predstavnici IBM-a, jedne od vodećih svjetskih kompanija u svijetu računarstva i informacionih tehnologija zajedno sa Sarajevskim tehnološkim parkom HUB 387 posjetili su jučer Kanton Sarajevo gdje su vršiocu funkcije premijera Muhamedu Kozadri i kandidatu za mandatara Vlade KS Elmedinu Konakoviću predstavili projekt "SMART CITY", kao novi koncept razvojne informatičke platforme. Šef Odjela IBM-a za Centralnu i Istočnu Evropu Tamaš Vahl iz IBM-a objašnjava:

"Gradovi veličine Sarajeva su optimalni za razvoj i primjenu koncepta 'SMART CITY'-a. Oni se  intenzivno razvijaju, rade na privlačenju stranih investicija, stvaraju obrazovane mlade ljude. Uz to,  kulturološke osobenosti Sarajeva su pogodan ambijent za ovakve projekte. Tu smo da proširimo našu saradnju, da u Sarajevu napravimo uspješan i konkurentan koncept koji kasnije može biti primjer ostalim gradovima", rekao je Vahl. On je objasnio da je to koncept koji treba podršku loklanih vlasti, on podiže funkcioniranja sistema na viši i brži nivo, uz uštede i očuvanje životne okoline te uz to omogućava i olakšava razvoj i drugih industrijskih grana.

"Kanton Sarajevo ima višestruk interes za implementaciju ovakvog koncepta. Upravo u reorganizaciji i poboljšanju komunalnih djelatnosti on može biti od velike koristi. To je istovremeno i poseban vjetar u leđa mladim, obrazovanim i inovativnim ljudima ovdje. Naše komparativne prednosti prepoznajemo u turističkim potencijalima, metalskoj industriji i upravno u informativno- tehnološkim potencijalima. Možete računati na našu podršku", poručio je Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti