Redizajniranim proizvodima Lasta se predstavila na Mostarskom sajmu

17.04.2015. 09:47 / Izvor: eKapija.ba
Redizajniranim proizvodima Lasta se predstavila na Mostarskom sajmu
OTVORI GALERIJU

Bilježe kontinuirani rast izvoza. Zadovoljeni svi strogi kriteriji proizvodnje. Doprinos razvoju lokalne zajednice. Pozitivne reakcije tržišta na redizajniranu ambalažu.

Poduzeće Zvečevo-Lasta Čapljina na Mostarskom sajmu gospodarstva do sada je sudjelovala svake godine, a kako je u izjavi za Poslovni portal eKapija.ba ocijenio voditelj prodaje i marketinga Dragan Meter, sajam iz godine u godinu privlači sve više proizvođača i ide uzlaznom putanjom.

Kazao je da se poduzeće Zvečevo-Lasta Čapljina predstavilo sa tradicionalnim proizvodima.

"Za svaki sajam imamo nešto novo, a ove godine imamo integralne štrudle, štrudle sa okusom narandže, čokoladirane štrudle, imamo krem štapiće sa pet okusa: jagoda, burbon, vanilija, malina I lješnjak. Imamo sve druge proizvode s tim da ove godine imamo program alkoholnih pića i čokolade iz Zvečeva, koje je većinski vlasnik Laste, a tu su alkoholna pića, likeri, čokolade svih vrsta, od čokolada sa rižom do onih za kuhanje", naveo je Meter.

Pozvao je zainteresirane građane da degustiraju Zvečevo i Lasta proizvode, a i kako kaže, na štandu je izloženo više od 100 različitih proizvoda.

"Prezentirani Lastini proizvodi apsolutno su domaći sa tradicijom od 1970. godine. Sve što se može nabaviti u Bosni i Hercegovini od ambalaže do sirovina nabavljamo, i uvijek se držimo poznatog gesla: Kupujmo i koristimo domaće", kaže Meter.

Prema njegovim riječima, Lasta više od 60 posto svoje proizvodnje izvozi u Hrvatsku, Srbiju, Albaniju, Kosovo, pa do zemalja EU, Austrije, Švedske.

"Procenat našeg izvoza iz godine u godinu raste. Prije pet godina izvoz je iznosio 53 posto naše prodaje, sada je to već 63 posto. Zadovoljavamo sve standarde, certificate, strogi su sanitarni, higijenski, veterinarski, kvalitativni i kvantitativni kriteriji", rekao je Meter.

Voditelj prodaje i marketinga se nada da dolaze bolja i kako kaže, opstati će samo oni koji mogu i znaju, a u Lasti smatraju da mogu i znaju.

Meter je dodao da je Lasta to dokazala u posljednjih 40, 50 godina.

Doprinos lokalnoj zajednici

Prema Meterovim riječima, Lasta trenutno zapošljava 175 radnika.

"S vremena na vrijeme u toku sezonskih poslova dodatno zaposlimo oko 50 ljudi, odnosno imamo više od 220 ljudi. Osim Čapljine, sigurno još 30, 40 obrtničkih familija žive kao kooperanti u suradnji s Lastom. Ako sve saberemo oko 300 familija vezano je za Lastu. Smatramo da je to veliki doprinos lokalnoj zajednici, a i šire", rekao je Meter.

Novi redizajn ambalaže

Lasta Čapljina redizajnirala je ambalažu svojih proizvoda.

Kako je kazao Meter, za novi redizajn ambalaže u Lasti nisu odili neku posebnu marketinšku kampanju.

"Preko naših distributera to smo odradili, a povratne informacije koje imamo sa tražišta pozitivne su, od dizajna ambalaže do kvalitete i okusa. Pratimo trendove svih drugih proizvođača. Reakcije za ova tri mjeseca pozitivne su i nadam se da će tako i ostati", kazao je Meter.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti