Gutić: Prioritet je očuvanje oko 1.000 uposlenika u GIKIL-u

22.04.2015. 14:46 / Izvor: eKapija.ba
Gutić: Prioritet je očuvanje oko 1.000 uposlenika u GIKIL-u

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Bego Gutić susrela se danas sa Pramodom Mittalom, predsjednikom nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL).

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Bego Gutić susrela se danas sa Pramodom Mittalom, predsjednikom nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) ujedno i vlasnikom Global steel holdings limited (GSHL). 

Tema razgovora bila je ekonomsko-socijalna situacija u Tuzlanskom kantonu s osvrtom na situaciju u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom, a posebna pažnja posvećena je poslovanju GIKIL-a, zajedničke kompanije koju su formirali Koksno hemijski kombinat iz Lukavca (KHK) i Londonski GSHL. 

Mitall je istakao da se GIKIL nalazi u teškoj situaciji što je prvenstveno posljedica stanja i pada cijena na svjetskom tržištu i berzi čelika. 

Dodao je da je prisutan i problem u vezi određenih potraživanja s kojim se direktno suočava KHK, a koji se, zbog vlasničke strukture, može prenijeti i na GIKIL. 

Premijer Gutić je naglasio neophodnost očuvanja oko 1.000 radnika zaposlenih u GIKIL-u, jer profit i poslovanje jesu u fokusu dijela privatnog kapitala, ali Vlada TK mora voditi računa o svakom radnom mjestu koje ima.

Rekao je i da je svjestan niza propusta koji su napravljeni u proteklom periodu i nedomaćinskog odnosa koji su imale prethodne uprave u KHK. 

Dogovoreno je da će Vlada u narednom periodu, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći da bude otkočen rad upravljačkih organa privrednog društva GIKIL, a sve kako bi bile prevaziđene poteškoće i nastavljeno nesmetano poslovanje društva. 

Osim premijera, u ime Vlade TK sastanku su prisustvovali ministar finansija TK Jakub Suljkanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, te sekretar Ministarstva finansija TK Merima Hajdarević i pomoćnik ministra za industriju Ishak Gergić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti