BIOS iz Visokog ide dalje: Svoj dio kolača traži i na ino tržištu

19.05.2015. 12:36 / Izvor: eKapija.ba

BIOS sarađuje sa velikim brojem kooperanata i on trenutno iznosi 1.000. Direktor smatra da uvijek može bolje i više, te je izdvojio kao dobar poslovni poduhvat nedavni izvoz držalica u Tursku.

BIOS iz Visokog bilježi porast prodaje svojih proizvoda u BiH, zemljama regije i Evropske unije. Proizvodnja i promet BIOS-a se svake godine povećava za dva puta, kaže za poslovni portal eKapija.ba Nermin Kadrić, direktor BIOS-a, kompanije koja je na tržištu prepoznatljiva po proizvodnji plastenika, staklenika, proizvodnji rasada, sistema za navodnjavanje...

"Aktivni smo na svim tržištima gdje imamo mogućnost plasmana svojih proizvoda. Svoje proizvode osim bh. tržišta gdje smo i najzastupljeniji prodajemo u zemljama okruženja, Evropske unije i nešto na Bliskom i Dalekom istoku", kaže Kadrić, napominjući kako 15 do 20 posto ukupnog prometa čini izvoz što je kako kaže još uvijek malo.

U narednom periodu radit će na proširenju kapaciteta za primarnu proizvodnju.

"Proizvodit ćemo sve što možemo da izvozimo i da povećamo prihode, dobijemo što više novca, odnosno što više svježeg kapitala", ističe Kadrić, smatrajući kako je BiH interesantno tržište gdje se jako brzo razvija privreda i samim tim potrebe za našim proizvodima i uslugama. "Možemo reći da imamo jedno jako primamljivo, interesantno tržište u kojem smo kvalitetno pronašli svoje mjesto i pozicionirali se. Očekujemo da ostane tako, nastojimo se orijentisati izvozu kako bi ogromno evropsko, nepresušno tržište mogli kvalitetno pokriti našim proizvodima."

BIOS sarađuje sa velikim brojem kooperanata i on trenutno iznosi 1.000. Direktor smatra da uvijek može bolje i više, te je izdvojio kao dobar poslovni poduhvat nedavni izvoz držalica u Tursku.

Kadrić kaže da će iskoristiti sve sirovine koje postoje na ovom području, a izvoz drški u Tursku će biti nastavljen i u narednom periodu.

BIOS je i ovim projektom zaokružio cjelinu proizvodnog ciklusa, sirovinsku bazu i prvu fazu obrade drveta obavlja u vlastitim poslovnim kapacitetima u Srebrenici, dok finalnu držalicu prizvodi u visočkoj Vratnici gdje se nalazi sjedište firme i većina proizvodnih kapaciteta.

Osim drški BIOS je počeo izvoziti cijevi za navodnjavanje u Srbiju. Sa proizvodnjom cijevi startali su prošle godine.

BIOS je prošle sedmice bio učesnik panela o poljoprivrednoj proizvodnji u okviru Sarajevo Business Foruma (SBF).

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti