Vijeće ministara BiH donijelo odluku za smještaj institucija BiH u Mostaru

18.06.2015. 07:56 / Izvor: eKapija.ba
Vijeće ministara BiH donijelo odluku za smještaj institucija BiH u Mostaru

Objekat se nalazi u ulici Kneza Višeslava bb, ukupne površine 1.598,48 kvadratnih metara.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH donijelo Odluku o rasporedu uredskog prostora za smještaj bh. institucija u Mostaru u objektu na adresi ulica Kneza Višeslava bb, ukupne površine 1.598,48 kvadratnih metara, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

U ovom objektu smještajni prostor dobili su: Agencija za sigurnost hrane; Služba za zajedničke poslove; Agencija za lijekove i medicinska sredstva; Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja; Služba za poslove sa strancima; Konkurencijsko vijeće BiH; Institut za nestala lica; Agencija za promociju stranih investicija u BiH - FIPA; Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu sigurnost; Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH i Centar za uklanjanje mina u BiH.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Službe za zajedničke poslove institucija BiH o problematici smještaja bh. institucija. Zadužena je Služba za zajedničke poslove da za Vijeće ministara BiH izradi prijedlog za smještaj institucija u Istočnom Sarajevu, vodeći računa da sve institucije BiH u novokupljenim objektima imaju optimalne uvjete za redovno obavljanje poslova iz svoje nadležnosti uključujući i normativ za smještaj svih zaposlenih u institucijama BiH od osam kvadratnih metara po zaposlenom.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH zadužena je da pripremi i predloži Vijeću ministara prijedloge odluka kojima bi se reguliralo pitanje kupovine objekata za smještaj institucija BiH u Sarajevu, nakon što  Pravobranilaštvo BiH nije dalo saglasnost za kupovinu zgrade Hidrogradnje u Sarajevu, uz obrazloženje da bi ovom kupovinom bili ugroženi imovinski interesi BiH. Naime, bh. Pravobranilaštvo je naglasilo da postoji mogućnost zasnivanja zakonske hipoteke na ovoj zgradi, na što je notar upozorio stranke prilikom sačinjavanja kupoprodajnog ugovora, kao i postojanja potraživanja koje je osigurano hipotekarnim ugovorom UNION banke na ovoj zgradi.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Službu za zajedničke poslove institucija BiH da, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, sačini pregled objekata u Sarajevu koji su državno vlasništvo, a koji su, po osnovu ugovora o zakupu, iznajmljivani ambasadama stranih država u BiH koje ih više ne koriste, kako bi bili iskorišteni za smještaj institucija BiH radi novih budžetskih ušteda. Također, Služba za zajedničke poslove zadužena je da s nadležnim institucijama sačini pregled i svih ostalih objekata u državnom vlasništvu, uključujući podatke o lokaciji, kvadraturi i stanju prostora, odnosno potrebnim troškovima za prilagođavanje prostora za smještaj institucija BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti