Dodijeljene diplome polaznicima 4. ciklusa programa Moja praksa

08.07.2015. 13:34 / Izvor: Akta.ba

U ponedjeljak 6.7.2015 je u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru održana svečana dodjela diploma polaznicima četvrtog ciklusa programa "Moja Praksa", u sklopu projekta Partnership for Innovation, financiranog od strane USAID-a.

U ponedjeljak 6.7.2015 je u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru održana svečana dodjela diploma polaznicima četvrtog ciklusa programa "Moja Praksa", u sklopu projekta Partnership for Innovation, financiranog od strane USAID-a.

Program je namijenjen mladima iz oblasti IT tehnologija koji imaju priliku raditi na stvarnim projektima mentoriranim od strane lokalnih IT poduzeća.

Pored same dodjele diploma polaznici četvrtog ciklusa su prezentirali svoje uspješno završene projekte, a dodijeljene su i zahvalnice poduzećima koja su sudjelovala u ovom ciklusu. To je bila i prilika za druženje s poduzećima i mentorima, odnosno budućim mogućim poslodavcima.

Akademski partner uključen u ovaj program je Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a sudjelovali su studenti Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić.

Jedan od noviteta na ovom ciklusu Moje Prakse je bio tim studenata sa ekonomskog fakulteta koji su radili analizu tržišta i marketing strategiju za PI projekt. Analizira se radila (između ostalog) i na polaznicima programa Moja Praksa, njih 144 koji su do sada uspješno završili. Rezultati koje smo polučili analizom su:

·         56% studenata je dobilo priliku za rad nakon završetka obuke Moja Praksa,

·         40% se zaposlilo u poduzeću za koje su radili projekt

·         32% čine žene

"Učestvovanje na projektu "Moja praksa" je jedinstveno iskustvo koje bih preporučili svim budućim praktikantima pa čak i onima koji ne mogu da nađu posao u svojoj struci. Kroz ovaj program dobivate mogućnost učenja kako je raditi u timu na jedan poseban način jer  tu upoznajete sebe, prvenstveno da li ste timski igrač i koliko ste sposobni. Tokom tog perioda usvojite prezentacijske, komunikacijske i ostale vještine, poznatije kao "soft skills" koje su neophodne u današnjem poslovnom svijetu. Na praksi naučite mnoge stvari koje čak ni fakultet ne može da vas nauči, a to ova praksa upravo omogućava svima onima koji prepoznaju ovu priliku", izjavila je Sunčica Pašalić, polaznica programa Moja Praksa.

"Kao magistru građevine, bilo je iznimno zanimljivo okušati se u IT sektoru. Odlična koordinacija projekta, ugodna radna atmosfera, mogućnost usvajanja novih vještina te prilika za posao, samo su neke od stavki kojima se INTERA TP može pohvaliti. Svima toplo preporučujem Moju Praksu" , izjavio je Marijo Bazina, također polaznik programa.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim polaznicima i mentorima na uloženom trudu i strpljenju, te ugodnoj radnoj atmosferi. Svima želimo puno uspjeha u budućim projektima.

Ohrabrujemo sve mlade da se prijave za peti ciklus te da ne propuste priliku za praksu na realnim projektima i tako steknu priliku za zapošljavanje uz druženje i pozitivnu radnu atmosferu.

Prijave za peti ciklus obuke počinju u rujnu, a više informacija će biti objavljeno na službenoj stranici INTERA Tehnološkog Parka - www.intera.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti