RAŽ u posjeti investitorima Žepča: Gradi se hladnjača i solarna elektrana

01.09.2015. 11:39 / Izvor: Akta.ba
RAŽ u posjeti investitorima Žepča: Gradi se hladnjača i solarna elektrana
OTVORI GALERIJU

U sklopu obilaska prvo je posjećena hladnjača za jagodičasto voće koju "Heko" d.o.o. Bugojno gradi u naselju Begov Han kraj Žepča. Također, RAŽ je posjetio i , Željko Šumić i vlasnik obrta "Eko-Plast".

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i menadžerica za poljoprivredu i ruralni razvoj u RAŽ-u, Marijana Zovko prije nekoliko dana posjetile su žepačke gospodarstvenike koji su trenutno u fazi gradnje na području općine Žepče.

U sklopu obilaska prvo je posjećena hladnjača za jagodičasto voće koju „Heko“ d.o.o. Bugojno gradi u naselju Begov Han kraj Žepča. O samoj investiciji razgovarano je sa predstavnikom izvođača radova „Gekogradnja“ d.o.o. Bugojno i sa Fatimom Memčić, predsjednicom Udruženja „Eko-Agrar“ Begov Han. Obilasku je nazočio i Ćazim Huskić, vijećnik u OV Žepče. Kapacitet hladnjače je 800 tona. Hladnjača u Begov Hanu će uvelike olakšati otkup i skladištenje jagodičastog voća u ovom području, što će pozitivno utjecati na mogućnost proširenja i unapređenja proizvodnje i otkupa maline i drugog jagodičastog voća. Planirano je da se izgradnja hladnjače završi do kraja 2015.godine.

U naselju Lupoglav, jedan od najznačajnijih poljoprivrednih proizvođača povrća u plastenicima, Željko Šumić i vlasnik obrta „Eko-Plast“ je započeo izgradnju hladnjače sa staklenikom sa tzv. zaokruženim ciklusom. Projektom je planirana izgradnja hladnjače za čuvanje voća i povrća te izgradnja staklenika u sklopu hladnjače. Hladnjače je dimenzija 20x10x4 m a iznad hladnjače će biti izgrađen staklenik dimenzija 10x20x5 m, gdje će se energija dobivena kao nusprodukt hladnjače koristiti za grijanje staklenika, gdje će se na 1 KW uložene energije za hlađenje dobiti 5 KW izlazne toplotne energije. Ovo je će biti prva hladnjača sa staklenikom sa ovakvim zaokruženim ciklusom iskorištenja energije a projekt je radila firma „Teknotherm Enginerring“.

Osim predstavnica RAŽ-a, investitora Rajka Đuričića i firmu „Praha“ d.o.o. posjetili su i općinski načelnik Mato Zovko i pomoćnica načelnika za graditeljstvo i urbanizam Brigita Lovrić. Firma je osnovana 2012.godine. U 2015.god. krenuli su u realizaciju investicije izgradnje solarne elektrane snage 150kWh, u općini Žepče, naselju Radunice. Vlasnik „Praha“ d.o.o. Rajko Đuričić upoznao je predstavnike Općine i RAŽ-a sa trenutnim radovima na izgradnji solarne elektrane, a završetak radova je planiran do kraja 2015.godine. Poduzeće „Praha“ d.o.o. bio jedan od prvih korisnika usluga Centra za investitore Razvojne agencije Žepče.

U sklopu obilaska posjećena je i firma „Budo – export“ d.o.o. koja se nalazi u naselju Grabovica b.b. u Novom Šeheru. Poduzeće je osnovano 1984.godine, kao obiteljski obrt i posluje već 30 godina na području BiH, te izvozi 20 godina na tržište čitave Europe. Poduzeće ima vlastite prostore koji obuhvaćaju 20.000 m². Polovicu tog prostora (cca 10.000 m² pokrivaju proizvodni pogoni, pilana i sušare trenutnog kapaciteta 560 m³. Najvažniji proizvod poduzeća su sve vrste bukovih i hrastovih elemenata, odnosno ploča za masivni namještaj, gazišta i briketa i dr. Trenutno upošljavaju 60-tak radnika, a u planu je do kraja godine uposliti još 20-tak radnika.

Vlasnik firme Drago Budimir je direktoricu RAŽ-a upoznao s poslovanjem firme i eventualnim poteškoćama u radu. Također su razgovarali o vrsti podrške koju im RAŽ može pružiti u narednom periodu.

G. Budimir je istakao da je poduzeće uvijek bilo orijentirano ka praćenju tržišnih trendova i zahtjeva, odnosno potreba krajnjih kupaca, a glavni cilj poduzeća je ulaganje u proizvodnju, ljudski potencijal te postizanje kvalitete proizvoda u skladu s očekivanjima naših kupaca.

Posljednja je posjećena „Farma- Dropulja“ vlasništvo Drage Dropulje iz Matine. Investitor trenutno radi na izgradnji svinjogojske farme s prasilištem dimenzija objekta 27,40 x 12,20 m. Trenutno u uzgoju je 15 rasplodnih krmača i dva nerasta,a cilj mu je da izgradnjom novog objekta stvori uvjete za proširenje proizvodnje do kapaciteta od 42 krmače. Investitor će se prvenstveno orijentirati na uzgoj i prodaju prasića, ali će također prodavati i nazimice, remontirane krmače i remontirane neraste. Povećat će i broj zaposlenih.

Planirana ulaganja se odnose na izgradnju objekta farme, vanjsko uređenje, nabavku opreme za farmu te troškove projektanta i dobivanja dozvola. Razvojna agencija Žepče je za potrebe dobivanja kredita u Razvojnoj banci Federacije BIH za investitora Dropulju izradila Poslovni plan koji je prezentiran banci.

Razvojna agencija Žepče će i u narednom periodu u sklopu svojih redovnih aktivnosti vršiti posjetu žepačkih firmi i inevestitora. Cilj ovih posjeta je unaprijediti suradnju s privatnim sektorom, biti na usluzi i u direktnom kontaktu s poduzetncima , te pronaći načina da im se olakša poslovanje i pruži sva neophodna podrška u pripremi aplikacija pri apliciranju na javne pozive i sredstva domaćih i stranih donatora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti