Završene aktivnosti na konstituiranju Grupacije poslodavaca TK

24.10.2015. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Završene aktivnosti na konstituiranju Grupacije poslodavaca TK

Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH održala je u Tuzli sjednicu na kojoj su završene aktivnosti na konstituiranju Grupacije koja okuplja osam općinskih udruženja poslodavaca.

Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH održala je u Tuzli sjednicu na kojoj su završene aktivnosti na konstituiranju Grupacije koja okuplja osam općinskih udruženja poslodavaca.

Grupacija ima više od 200 pojedinačnih članica, među kojima su Sisecam Lukavac, Bingo Tuzla, Menprom Tuzla, Wagner automotiv Gradačac, Profine Živinice, Solana Tuzla, Fajol d.o.o. Lukavac, Transturist  Tuzla, Kopex-Sarajlić Srebrenik, Herceg d.o.o. Srebrenik, Plasex d.o.o. Gračanica, TMD Gradačac, Rudnik Banovići, Fabrika cementa Lukavac.

-Općinska udruženja i pojedinačni članovi Grupacije zapošljavaju više od polovine zaposlenih u realnom sektoru na području TK i na taj način je Grupacija poslodavca TK pri Udruženju poslodavca u FBiH najreprezentativnija Grupacija poslodovaca u skladu s članom 128. Zakona o radu Federacije BiH - saopćeno je iz Udruženja poslodavaca TK.

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Grupacije te izabrani članovi u organe i tijela Grupacije u skladu s Poslovnikom.

Za predsjednika Skupštine Grupacije izabran je Mensur Alić (Menprom d.o.o.) iz Tuzle, a za dva zamjenika predsjednika izabrani su Vejsil Huremović (Sisecam d.o.o.) iz Lukavca i Sead Jahić, predstavnik Udruženja poslodavaca Gračanica.

Također, izabrani su članovi Upravnog odbora koji je ovlašten da može koptirati u svoje članstvo još pet poslodavaca iz općina koje nisu zastupljene u organima grupacije.

Ramiz Karić - Herceg d.o.o., predsjednik, Sead Terzić - Plastex, potpredsjednik, Željko Mandić - Alfe mi, potpredsjednik, Samir Fočak - Profine BH, Said Karalić – Kovan MI, Šefik Močić, Gradex,  Adem Hanić - TMD group, Munever Čergić - Rudnik Banovići, Samir Hadžić - Urban Doboj, Zlatko Berbić – Kameleon, Željko Babić - Obrtnička komora TK, Šahsudin Halilović – Konjuh Kladanj i Mirza Ordagić - BH motors.

Upravni odbor je ovlašten da može koptirati u svoje članstvo još 5 poslodavaca iz opština koje nisu zastupljene u organima grupacije.

Za člana UO UPFBiH kandidovan je Nurudin Peštelić, Wagner Automotiv iz Gračanice.

Data je podrška radu ESV-a TK i upućen prijedlog kantonalnoj vladi da delegacija poslodavaca u ESV TK u sastavu Ramiz Karić, Izet Imamović, Nedret Kikanović i Vinko Ćuro, nastavi da radi do završetka postupka utvrđivanja reprezentativnosti u skladu sa Zakonom o radu.

Svi izabrani članovi organa i tijela imaju privremeni mandat. Zadatak privremenih organa je da najdalje u roku od šest mjeseci pripreme i sazovu prvu redovnu sjednicu Skupštine Grupacije poslodavaca TK pri UPFBiH na kojoj će biti izabrani članovi organa na četverogodišnji mandat.

Novoformirana Grupacija poslodavca TK, navodi se u saopćenju, poziva sve kompanije s podučja tog kantona, uključujući i postojeće Udruženje poslodavaca TK da se uključi u rad Grupacije u cilju zaštite interesa poslodavaca i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta na području TK.

Pored poslodavaca iz TK sjednici su uime Udruženja poslodavaca FBiH prisustvovali predsjednik Safudin Čengić i direktor UPFBiH Mladen Pandurević.                              

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti