Umjesto duhana sve više sade ljekovito bilje

05.12.2015. 09:38 / Izvor: RTRS
Umjesto duhana sve više sade ljekovito bilje

Posljednje tromjesečje u godini, vrijeme je za pripremu i sadnju ljekovitog bilja. Na području Ljubinja, umjesto uzgoja duvana, sve je veći broj parcela koje su zasađene smiljem, lavandom i žalfijom.

Posljednje tromjesečje u godini, vrijeme je za pripremu i sadnju ljekovitog bilja. Na području Ljubinja, umjesto uzgoja duhana, sve je veći broj parcela koje su zasađene smiljem, lavandom i žalfijom.

Isplativost i mogućnost veće zarade, uglavnom su razlozi zbog kojih se vlasnici zemljišta okreću ovoj vrsti proizvodnje.

Sezona branja ljekovitog i aromatičnog bilja završena je prije nekoliko mjeseci. Već od oktobra, na manjim privatnim parcelama nikle su nove mini plantaže uglavnom smilja i lavande.

Milorad Popara u ovu proizvodnju ušao je prošle godine, na nešto manje od četiri dunuma. Zasadio je dvanaest hiljada sadnica smilja.

„Izvršena je priprema i ispitivanje zemljišta. To smo radili kod stručnih institucija koje su nadležne za takvu vrstu ispitivanja. Takva priprema i tretiranje zemljišta je izvršeno  prije sadnje, bez čega sigurno ne bi imali uspjeha u sadnji “, kaže Popara.

Iz preduzeća, koje se već desetak godina bavi proizvodnjom sadnog materijala i preradom bilja, kažu da se u ovu vrstu proizvodnje ne bi smjelo ući bez predznanja. Potražnja za smiljem je velika, raspoloženja za uzgoj ima, ali plantažni uzgoj može da stvori i negativne posledice, ako se nestručno radi.

„Moja preporuka je, s obzirom da ovo nije nimalo lak posao, da se ne radi ništa na svoju ruku- Potrebna  je struka. Svi mi mislimo- posadićemo pa ćemo za kratko vrijeme uzeti pare“, kaže Slobodanka Dangubić iz preduzeća „Ljbilje“ d.o.o. Ljubinje.

Iako je početak decembra, sadnja reznica još traje, kako bi prispjele za sadnju narednog proljeća.

„Može da se sadi deseti, jedanaesti mjesec, ali pošto je lijepo vrijeme, mi sadimo i sada“, kaže Ranka Kukičar.

Milorad Popara kaže da ulaganja nisu velika. Uloženi novac, s obzirom na cijenu, brzo se vrati.

„Imam zasađenih 12.000 sadnica, u prosjeku 250-300 grama po sadnici. Po nekim trenutnim tržišnim cijenama, nadam se da će biti ekonomske opravdanosti", dodaje Popara

Tačnih podataka nema, ali se pretpostavlja da je području Ljubinja ljekovitim biljem zasađeno dvadesetak hektara zemljišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti