Nakon 17 godina iz Tuzle do Beča za samo sat vremena

21.12.2015. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Nakon 17 godina iz Tuzle do Beča za samo sat vremena

Okončane su sve pripreme za novu avio liniju iz tuzlanskog aerodroma, a od sutra, 21. decembra, kako je i bilo najavljeno, ponedjeljkom i srijedom kompanija Montenegro airlines letjet će na relaciji Tuzla – Beč – Tuzla.

Okončane su sve pripreme za novu avio liniju iz tuzlanskog aerodroma, a od sutra, 21. decembra, kako je i bilo najavljeno, ponedjeljkom i srijedom kompanija Montenegro airlines letjet će na relaciji Tuzla – Beč – Tuzla.

"Letovi će se realizovati ponedjeljkom i srijedom i to na način da istoga dana ide avion iz Tuzle ka Beču i avion iz Beča ka Tuzli. Isto je i srijedom tako da 4 puta u toku sedmice imamo letove na ovoj relaciji. Punih 17 godina čekalo se na ovu avio liniju i na zadovoljstvo velikog broja bh građana koji žive, rade, studiraju u Austriji ali i onih koji putuju privatno ili u službene svrhe, ovo je i više nego dobra vijest", navode iz Uprave Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Razloga za slavlje na Tuzlanskom aerodromu, koji nezaustavljivo napreduje i bilježi sve bolje rezultate, ima više.

Nedavno je prilikom susreta premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i predstavnika Turske privredne komore najavljeno da će se organizovati i avio linija Tuzla – Istambul – Tuzla a užurbano se privode i pripreme za početak Kargo saobraćaja, nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo prijevoz roba sa tuzlanskog aerodroma.

Prilikom ovog susreta Turci u izrazili spremnost da naš aerodrom bude jedan od glavnih za prvoz roga iz Turske ka Europi.

Ostalo je da Premijer kantona sasaradnicima posjeti Tursku gdje bi sa nadležnih konkretizirao sve aktivnosti.

Kako bi se Međunarodni aerodrom Tuzla svrstao u red aerodroma koji imaju svu potrebnu opremu i ifrastruktura za obavljanje avio saobraćaja bez ikakvih nedostataka, Vlada kantona nedavno je izdvojila 500 000 KM na postavljanje pristupnih aerodromskih svjetala koji će pilotima omogućiti i da u vrijeme lošijih vremenskim uvjeta i smanjene vidljivosti bez problema realizuju slijetanja na pistu našeg aerodroma.

Signalna rasvjeta za slijetanje na naš aerodrom biće postavljena u dužini od 900 metara, kako to i predviđaju aviostandardi ali se čeka na rješavanje imovinskih – pravnih odnosa sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, jer je dio piste zajedno za zemljištem ispred, na koje se treba montirati pristupna rasvjera u njihovom vlasništvu.

Ne sumnjamo da će ovaj problem biti brzo riješen i da ćemo već početkom naredne godine imati i rasvjetu.

Uporedo sa ovim aktivnostima Vlada Federacije BiH nedavno je planirala 2 miliona KM maraka za izgradnju zgrade Terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla, što će naš aerodrom svrstati u red konkuretnih u regionu.

Podsjećamo, na avio liniju Tuzla – Beč – Tuzla čekalo se punih 17 godina. "Dvije godine trajali su intenzivni pregovori o ovoj atraktivnoj liniji po pristupačnim cijenama, koje se sa polaskom iz Tuzle kreću od 19 do 47 eura, dok se karta iz Beča za Tuzlu može kupiti od 49 do 89 eura, uključujući aerodromske takse, a zavisno od popunjenosti aviona. Mala prtljaga od pet do 10 kilograma košta pet eura, a za prtljag preko 23 kilograma putnici će platiti 10 eura", kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Kada je riječ o avionima koji će saobraćati na ovoj liniji, radi se o veoma modernim avionima sa 116 sjedišta, a osim putovanja u Austriju, na ovaj se način građanima omogućuje da se preko bečkog aerodroma povežu sa drugim evropskim i svjetskim destinacijama.

Predsjednica Odbora direktora “Montenegro Airlinesa” Daliborka Pejović je kazala da su avioni ove kompanije sigurni i atraktivni, a njima upravljaju vješti piloti, koji putnike na odredište dovezu bezbjedno i na vrijeme.

"Mala smo kompanija koja godišnje preveze putnika onoliko koliko Crna Gora ima stanovnika, što je oko 600.000 putnika. Naša misija je povezivanje regije", izjavila je Pejović.

Letovi Beč-Tuzla-Beč će se obavljati dva puta sedmično – svakog ponedeljka i srijede. Svi zainteresovani građani karte za let Beč–Tuzla–Beč mogu kupiti putem web stranice www.mysky.ba. Kompanija MySky, sa sjedištem u Tuzli, upravo je i nastala iz potrebe za povezivanjem Tuzle i Austruje zračnim putem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti