LiNK pomaže privrednicima: Za razvoj biznisa pet vrsta kreditnih linija

25.01.2016. 12:35 / Izvor: Akta.ba
LiNK pomaže privrednicima: Za razvoj biznisa pet vrsta kreditnih linija

"U 2016. planova je mnogo", kažu u LiNK​- u, te će njihove aktivnosti biti usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja u BiH pri čemu će konstantno raditi na: identifikaciji problema koji otežavaju rad MSP sektora.

Tri su značajna projekta obilježila 2015. godinu rada Udruženja za poduzetnišvo i posao Link iz Mostara, kazala je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Alisa Gekić, Stručni saradnik za koordinaciju u Udruženju LiNK.

Projekti se odnose na "Program Održivosti Civilnog Društva u BiH" (CSSP) koji ima za cilj da osnaži i održi kapacitet bh. civilnog društva, kako bi ono uticalo na kreiranje i implementaciju javnih politika, koje su od interesa za građane BiH. U sklopu navedenog programa Udruženje Nezavisni biro za razvoj – NBR Gradačac zajedno sa Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar su koordinator sektora Politike ekonomskog razvoja u BiH.

OD HERCEGOVAČKIH STAZA DO ELAFITSKIH OTOKA

Gekić kaže kako kao koordinatori sektora, NBR i LiNK rade na širenju LEDnet mreže, zagovaranju bolje poslovno okruženje, te jačanju sopstvenih kapaciteta.

Program finansira USAID, a period implementacije je juni 2014. – juni 2018. godine.

"Provedbom kampanje: 'Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta' želi se: ubrzati procese reforme registracije biznisa koji se registruju na sudovima u FBiH kako bi se  biznisi u FBiH registrovali u roku od maksimalno sedam dana (sa sadašnjih 40 dana prema izvještaju Doing biznis Svjetske Banke), uspostaviti registar parafiskalnih nameta i uticanje na smanjenje broja nameta za najmanje pet posto parafiskalnih nameta ili na oko 15 ovih nameta, staviti u funkciju konzistentni model za razvoj poslovnih/agroinkubatora na najmanje jednom nivou vlasti. Osigurati kreiranje, usvajanje i implementaciju modela kod nadležnih entitetskih ministarstava, te povećati efikasnost utroška sredstava koja se ulažu za saniranje šteta od poplava", kaže Gekić, pojašnjavajući kako je kroz njihove projekte i aktivnosti LEDnet mreže čiji su član te Tehnički sekretarijat u potpunosti u prvi plan stavljeni interesi poduzetnika i poslovnog sektora za kreiranje boljeg i prosperitetnijeg poslovnog okruženja.  Pojašnjava kako su zagovarani svi identifikovani problemi koji "muče" poslovni sektor, kreirale su se mjere i inicijative za jačanje ekonomskih politika, provođene su antikorupcione aktivnosti sa ciljem kreiranja više radnih mjesta.

"Kreiran je i inovativan alat za identifikovanje i zastupanje interesa poduzetnika 'Platforma rada malih i srednjih preduzeća' – zahtjevi i preporuke za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH - u kojoj je evidentirano preko 300 aktuelnih problema koji otežavaju rad MSP-a. Ovaj alat je prepoznat kao inovativan i upotrebljiv od strane donatora i institucija Vlasti koji su  Platformu prihvatili kao alat za dijalog između javno-privatnog sektora, te kao takav zaživio je u obliku multifunkcionalne web platforme www.poslovnookruzenje.ba", kaže Gekić.

Veoma važan projekat za Link je i “Razvoj održivog turizma – Od hercegovačkih staza do elafitskih otoka”. Projekat je finansiran od Europske unije u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 -2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar ( BiH) i Turistička zajednica Grada Dubrovnika (RH), a partneri na projektu su: Općina Ravno, ATA- asocijacija avanturističkog turizma ( BiH) i OXFAM (Italija), Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA, UHPA - Udruženje putničkih agencija Hrvatske i Kallipolis (Italija). Projekat radi na razvoju i promociji Plavog dijela staze Via Dinarica unaprjeđujući inovativne usluge i valorizirajući prirodne resurse u Popovom polju i Elafitskim otocima.

540 RADNIH MJESTA

Ovo nije kraj priče. Još mnogo toga rade ovi vrijedni ljudi. U okviru LINK-a postoji i Regionalni garancijski fond koji je osnovan 2004. godine s ciljem olakšavanja poduzetnicima da obezbjede finansijska sredstva iz eksternih izvora, a kroz izdavanje garancija za kredite koje traže poduzetnici (uključujući nezaposlene osobe) za pokretanje ili unapređenje poslovne aktivnosti.  Fond se plasira putem UniCredit banke na području regije Hercegovina, centralne i sjevero-istočne BiH.

"U našem portofoliu nudimo pet vrsta kreditinih linija, u ovisnosti da li je poduzeće start up, postojeći biznis te iz kojeg sektora dolazi. Radi se o kreditima do max 50.000,00 KM (20.000,00 KM za start-up), s rokom otplate do šest mjeseci (devet mjeseci za poljoprivredu) i kamatnom stopom od 6,99 posto do 7,49 posto“, kaže Gekić, pojašnjavajući kako je osim dobrih kreditnih uvjeta sa bankom dogovorena podjela rizika 50 posto te učestovanje banke u kreditnom fondu sa multiplikatorom.

Zainteresirani poduzetnici za kredit se mogu obratiti u prostorije udruženja LiNK gdje će im biti upriličena dokumentacija, te kompletna tehnička podrška za pripremu dokumentacije za banku i izradu poslovnog plana. Važno je napomenuti da se radi o namjenskim sredstvima za ulaganja u osnovna sredstva.

Kroz Fond do sada je podržano 227 MSP (6.011.750,00 KM) od čega 48 posto iz sektora proizvodnje, te 52 posto iz uslužnih djelatnosti, pri čemu je kreirano 540 novih radnih mjesta.

"U 2016. planova je mnogo“, kažu u LiNK​- u, te će njihove aktivnosti biti usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja u BiH pri čemu će konstantno raditi na: identifikaciji problema koji otežavaju rad MSP sektora, zagovaranju za njihovo otklanjanje prema nadležnim nivoima vlasti (proces registracije biznisa, parafiskalni nameti i dr…), uvođenju novih finansijskih instrumenata podrške MSP i jačanju vlastitih kapaciteta s ciljem samoodrživosti."

 

15 GODINA LiNK-a

U toku svog 15-godišnjeg djelovanja, Udruženje LiNK je ostvarilo mnogobrojna dostignuća na polju ekonomskog razvoja BiH. Neki od rezultata su:

  • Implementirana 44 projekta vrijednosti 5.203.458,00 KM;
  • Uspostava prvog Kreditno garantnog fonda u BiH sa 5 mil KM portofolia;
  • Uspostavljena dva Poslovna inkubatora (Jablanica i Trebinje)  
  • Dva Reciklažna dvorišta (Jablanica i Čapljina)
  • Podržano podizanje nasada ljekovitog bilja na 6000 m2
  •  Više od 900 MSP korisinici usluga LiNK
  • Obučeno 1500 kandidata kroz razne treninge i seminare
  • Kreirano 540 novih radnih mjesta te pružena podrška 865 postojećih radnih mjesta.

 

E. Kokor

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti