Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti od buke

17.02.2016. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti od buke

Jedan od razloga donošenja novog zakona je preciznije uređenje određenih pitanja u odnosu na federalne propise, naglasivši da je od posebnog značaja inspekcijski nadzor, koji je ovim zakonom uređen.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog zakona o zaštiti od buke.

Sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Emir Softić podsjetio je da je Tuzlanski kanton Zakon o zaštiti od buke imao 2004. godine, prije nego je donesen federalni zakon, 2012., nakon čega je   uslijedila potreba za usklađivanjem kantonalnog i federalnog zakona.

Istakao je da je jedan od razloga donošenja novog zakona preciznije uređenje određenih pitanja u odnosu na federalne propise, naglasivši da je od posebnog značaja inspekcijski nadzor, koji je ovim zakonom uređen.

Ocijenio je da je ovaj zakon pionirski zakon u ovoj oblasti.

Po njegovim riječima, zakon uređuje dopuštene mjere buke, zaštitu od buke, način mjerenja buke, inspekcijski nadzor, nadzor nad primjenom ovog zakona i slično.

Navodi da zakon sadrži i kaznene odredbe , koje su u odnosu na prethodni pooštrene.

Vlada TK-a usvojila je i  Izvještaj o radu Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona za 2015. godinu.

Direktor Pedagoškog zavoda TK-a Nikola Čiča na današnjoj pres-konferenciji ocijenio je da je Pedagoški zavod  proveo sva tri strateška cilja koja je definirao prošle godine.

Od provedenih aktivnosti istakao je projekt male mature na području TK-a i pripremu za eksterno testiranje učenika za 2016.

Naglasio je i aktivnosti eksternog testiranja učenika gimnazije, koje se provodi već 10 godina.

"Ključne aktivnosti Pedagoškog zavoda bile su da smo uspjeli 100 postotno obuhvatiti svu djecu u godini pred polazak u školu na području TK-a, u čemu smo prvi u BiH", kazao je Čiča.

Istakao je podršku partnerske organizacije  Save the Children koja je po njegovim riječima uložila više od  milion KM u prethodne tri  godine opremajući 85 učionica u lokacijama izvan gradskih područja, čime je omogućeno svakom djetetu da ravnomjerno i jednakopravno ima pristup ovom vidu obrazovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti