Održana večer žepačke dijaspore

29.02.2016. 15:53 / Izvor: Akta.ba

Događaju su nazočili predstavnici žepačkih poduzeća koja su nastala uz podršku dijaspore kao što su Cromont d.o.o. Žepče, Djuzel Group d.o.o. Žepče, Teknotherm d.o.o. Žepče, Titanic d.o.o. Žepče.

U Žepču je održana „Večer žepačke dijaspore“, koja je okupila brojne Žepčake, predstavnike javnog i privatnog sektora, iz dijaspore, drugih dijelova BIH i općine Žepče kako bi razmijenili svoja iskustva, znanja i očekivanja od daljnje suradnje u području ekonomskog održivog razvoja općine Žepče.

Pozivu su se odazvali brojni Žepčaci iz dijaspore, od Norveške, Nizozemske, Italije, Austrije, do Hrvatske, koji vode vlastita poduzeća ili rade kao istaknuti profesori i znanstvenici u inozemstvu. Skup je, osim predstavnika dijaspore, okupio i Žepčake koji rade kantonalnim, i federalnim ministarstvima, i drugim javnim institucijama BIH.

Događaju su nazočili predstavnici žepačkih poduzeća koja su nastala uz podršku dijaspore kao što su Cromont d.o.o. Žepče, Djuzel Group d.o.o. Žepče, Teknotherm d.o.o. Žepče, Titanic d.o.o. Žepče i drugi predstavnici žepačkog gospodarstva.

Prisutne su na samom početku pozdravili općinski načelnik, Mato Zovko; predsjedavajući OV Žepče, Muhamed Jusufović; predstavnik suradnika projekta i vlasnik Kamin Studio d.o.o. Žepče, Mladen Cvitanović iz Norveške, i Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče.

Tijekom večeri pročitana su pisma podrške i pozdravi istaknutih Žepčaka u dijaspori koji nisu mogli nazočiti događaju i prezentiran je interaktivni web portal za Žepčake u dijaspori www.zepackadijaspora.com . Organizatori događaja pozvali su još jednom sve Žepčake koji žive izvan Žepča da posjete navedeni web portal i popune upitnik u Bazi dijaspore i omoguće da se ih u budućnosti aktivnije uključi u društveni, gospodarski i kulturni život Žepča.

Centralni dio večeri bila je panel diskusija na temu: „Kako zajedno doprinijeti održivom razvoju općine Žepče“. Sudionici panela bili su: Ilija Lončar, poduzetnik iz Nizozemske, Mladen Cvitanović, poduzetnik iz Norveške, Marinko Jurčević, sveučilišni profesor s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, i Ivan Dragičević, znanstveni savjetnik i sveučilišni profesor Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu. Panel je rezultirao konkretnim idejama i prijedlozima sudionika o različitim oblicima podrške dijaspore razvoju općine Žepče. Svi zaključci Večeri žepačke dijaspore dostavit će se u pisanoj formi svim gostima i sudionicima i organizacijskom odboru kako bi se implementirali do iduće Večeri dijaspore.

Ovaj događaj održan je u okviru projekta „Partnerstvo s dijasporom za održivi razvoj općine Žepče“ koji financira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH - sektor iseljeništva, a projekt provodi Općina Žepče u partnerstvu s Razvojnom agencijom Žepče. Suradnici na projektu su predstavnici firmi Praha d.o.o. Žepče i Kamin Studio d.o.o. Žepče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti