GIKIL raskinuo ugovor sa GSHL: Traže novog strateškog partnera

07.03.2016. 08:34 / Izvor: Akta.ba
GIKIL raskinuo ugovor sa GSHL: Traže novog strateškog partnera

Odlučnost Vlade TK-a i KHK-a da zaustave propadanje ovog industrijskog giganta iznenadila je indijske investitore koji su GIKIL doveli pred stečaj. U Sindikatu su zadovoljni i smatraju da je ovakvu odluku trebalo donijeti mnogo ranije.

Na vanrednoj sjednici Skupštine Global ispat koksne industrije Lukavac sinoć je raskinut ugovor sa indijskom firmom GSHL zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza, višemilionskog duga i kriminala. Od danas ovu firmu potpuno kontroliše država koja je većinski vlasnik. Da bi se sačuvalo hiljadu radnih mjesta, država mora hitno pronaći novog strateškog partnera.

Kriminalu indijskog GSHL-a u Global ispat koksnoj industriji Lukavac došao je kraj. Zbog višemilionskog kriminala i gubitka od 230 miliona maraka, GSHL je isključen iz zajedničkog društva, čiji je većinski vlasnik državni Koksno-hemijski kombinat.

"Nije se mogla više tolerisati njihova bahatost, neulaganje, 100-postotno upravljanje, mobing nad ljudima, nepriznavanje vlasti ni države, ni drugog osnivača, ničega", ističe Zuhdija Hasanhožić, direktor KHK-a.

Odlučnost Vlade TK-a i KHK-a da zaustave propadanje ovog industrijskog giganta iznenadila je indijske investitore koji su GIKIL doveli pred stečaj.

"Mislim da je to nešto što je se moralo desiti. Jedna strana krenula je da donosi jednostrane odluke, drugoj strani nije preostalo ništa", kaže Suad Dubravić, zamjenik generalnog direktora GIKIL-a.

U Sindikatu su zadovoljni i smatraju da je ovakvu odluku trebalo donijeti mnogo ranije.

"To se desilo nakon osam godina, a trebalo je mnogo ranije. U svakom slučaju moralo je doći do ovog trenutka, a da će biti problema - bit će. Nadam se da pošteno radeći i sa jednom dobrom upravom možemo sačuvati hiljadu radnih mjesta", poručuje Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata GIKIL-a Lukavac.

Radnici su zadovoljni što su se, kako kažu, riješili kriminala.

Novi nadzorni odbor čine predstavnici Vlade i KHK-a. Imaju zadatak da što prije imenuje novog generalnog direktora, koji bi što prije trebao da pronađe novog stranog strateškog partnera kako bi se nastavila proizvodnja i sačuvala radna mjesta. GSHL je već najavio tužbu nadležnom sudu, što bi moglo da uspori pronalaženje drugog strateškog partnera.

tuzlarije.net/Federalna.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti