Pčelari traže zakonske nadoknade za štete

04.04.2016. 08:15 / Izvor: SRNA
Pčelari traže zakonske nadoknade za štete

Brčanski pčelari traže da novi zakonski akt o pčelarstvu, koji je u pripremi, sadrži odredbu na osnovu koje bi im šteta prouzrokovana zaraznom bolešću pčela - američkom kugom bila nadoknađena 100 odsto.

Brčanski pčelari traže da novi zakonski akt o pčelarstvu, koji je u pripremi, sadrži odredbu na osnovu koje bi im šteta prouzrokovana zaraznom bolešću pčela - američkom kugom bila nadoknađena 100 odsto. Predsjednik Udruženja pčelara "Matica" Nikola Kerezović kaže da je ovaj zahtjev upućen Odjeljenju brčanske Vlade za poljoprivredu, šumastvo i vodoprivredu.

"Novi zakon trebalo bi da omogući pčelarima da prodaju med kao privatna lica i da pravilnikom bude stimulisana kupovina vozila za transport pčelinjih društava kao što je regulisano za kupovinu poljoprivrednih mašina", rekao je Kerezović.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi distrikta Brčko Adnan Pašalić kaže da bi uskoro trebalo da se nađu adekvatna riješenja za prodaju meda brčanskih pčelara, kao i za subvencionisanje kupovine vozila za transport košnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti