U BiH se gradi nekoliko elektrana na biomasu

27.04.2016. 13:26 / Izvor: Akta.ba
U BiH se gradi nekoliko elektrana na biomasu

Prema Akcionom planu za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH je planirana godišnja proizvodnja električne energije iz biomase do 2020.godine 30 GWh, a u Akcionom planu Republike Srpske je 44.56 GWh. 

Trenutno u BiH ne postoje elektrane na biomasu koja isporučuju električnu energiju u mrežu. Fahrudin Kulić, stručnjak za biomasu za poslovni portal Akta.ba kaže kako je jedino operativno postrojenje na biomasu pilot postrojenje na biogas zemljoradničke zadruge Livaču Republici Srpskoj kapaciteta  37kWe.

Drugo, postrojenje koje je u  izgradnji,  kapaciteta  1 MWe, nalazi se na stočnoj farmi u Donjim Žabarima u RS-u i u vlasništvo je firme MG Gold. Očekuje se da će ovo postrojenje početi sa radom u toku 2016.godine.

Također, u Livnu se nalazi  postrojenje za daljinsko grijanje koje koristi sječku, u vlasništvu Esco Eco Energija Company. Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) je 2012. godine izdala  prethodnu dozvolu firmi Esco Eco Energija Company iz Livna, za  izgradnju kogeneracijskog postrojenja nabiomasu. Planirani kapacitet postrojenja je 1.250 kWe. Firma planira da nastavi sa izgradnjom postrojenja na biomasu u bližoj budućnosti.

Još jedno postrojenje za koje je u fazi izrada projektne dokumentacije je Milkosovo koje se nalazi u okviru Farme Spreča, a za koje je potrebna energetska i građevinska dozvola. Kulić kaže kako je projekat urađen, međutim potrebno je još puno dozvola, saglasnosti kako bi se moglo aplicirati za građevinsku dozvolu.

"Energetska i građevinska dozvola su dvije ključne dozvole, nakon  čega sve ide lakše", ističe Kulić, pojašnjavajući kako je ovaj projekat aktuelan od juna prošle godine, a buduća bionergana je planirano da bude ukupne proizvodne snage od 600kW. Činit će je četiri bioplinska postrojenja  snage po 150 kW električne energije. Vrijednost investicije je 10 miliona KM.

Kulić kaže kako postoji veliki energetski potencijal u ostacima iz poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije. Naime, pojašnjava kako primarni tehnički energetski potencijal je procijenjen na 13,75  PJ  ili  3.820  GWh.  Ako se ovi ostaci koriste u elektranama i kogeneracijskim postrojenjima sa neto električnom efikasnošću od 28%,  godišnje se može proizvesti  približno  1.070  GWh  električne energije. Ova vrijednost predstavlja skoro  7%  od ukupne godišnje proizvodnje električne energije u BiH u 2014.godini.

Prema Akcionom planu za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH Kulić kaže kako je planirana godišnja proizvodnja električne energije iz biomase do 2020.godine 30 GWh, a u Akcionom planu Republike Srpske je 44.56 GWh.

Pojašnjava kako će se u narednom periodu USAID EIA fokusirati na mala i srednja preduzeća koja imaju na raspolaganju najveće količine biomase i radit će sa njima na  razvijanju projekata izgradnje postrojenja na biomasu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti