BiH preuzela odgovornost za kriminalne radnje Ljubljanske banke

04.06.2016. 20:00 / Izvor: Fena
BiH preuzela odgovornost za kriminalne radnje Ljubljanske banke

Predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić  je danas izjavila da je neizvjesno kada će Slovenija dostaviti štedišama, koje su se odazvale javnom pozivu još u decembru, informativni obračun  i izvršiti isplatu.

Predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić  je danas izjavila da je neizvjesno kada će Slovenija dostaviti štedišama, koje su se odazvale javnom pozivu još u decembru, informativni obračun  i izvršiti isplatu.

Ukoliko to ne bude urađeno u roku , naglasila je Omersoftić na konferenciji za novinare u Sarajevu, štediše će biti prisiljene  da u njima ostavljenom roku,  podnesu zahtjev  za podizanjem postojećih tužbi ili ulože tužbu Evropskom sudu.

"U martu kada smo trebali dobiti prve obračune i da počne isplata, Slovenci su nas obavijestili da su uništeni naši podaci o deviznoj štednji u Ljubljanskoj banci i da ne možemo dobiti svoju štednju. Budući da u svakoj zemlji na svijetu uništavanje finansijskih dokumenata predstavlja krivično djelo,  podnijeli smo krivičnu prijavu Tužilaštvu Slovenije",  istakla je Omersoftić napominjući da su podaci postojali u junu prošle godine i tokom sudskog postupka.

Navela je da Slovenija u svom ovogodišnjem budžetu nije osigurala novac za štediše iz BiH, ali jeste za štediše iz Hrvatske,  te da su zaključili da se radi o manipulaciji od Slovenije deviznom štednjom štediša u BiH.

"Svojim zakonom bez ikakvog pravnog osnova, Slovenija pokušava uvući BiH u ovaj problem, odnosno  odgovornost prebaciti na BiH, iako je presuđena odgovornost Slovenije. Nažalost, BiH je izgleda „nasjela" i preuzela odgovornost za kriminalne radnje Ljubljanske banke Ljubljana",  kazala je Omersoftić.  

Dodala je da su, prema tvrdnjama iz Ministartva finansija Slovenije, 27. aprila obije strane (ali ne znaju ko uime BiH) potpisale dogovor koji sadrži obavezu BiH da Sloveniji  omogući pristup dokumentaciji sa namjerom da se ona skenira i obavezu Slovenije da u šest sedmica nakon preuzimanja podataka formira elektronsku bazu podataka i otpočne verifikaciju zajedno sa već ranije dostavljenim podacima iz BiH u elektronskoj formi.

"To nije dozvoljeno Zakonom o zaštiti ličnih podataka jer prema njemu niko ne može uzimati niti davati moje podatke bez saglasnosti. Zabranjeno je i Zakonom o arhivskoj građi jer su podaci Ljubljanske banke tajni i spadaju u arhivsku građu", istakla je Omersoftić.

Omersoftić je kazala da traže od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da, ukoliko su ove informacije tačne, prezentira koje je podatke u elektronskoj formi BiH ustupila Sloveniji, u koje svrhe i pod kojim uslovima Slovenija može te podatke koristiti.

"Mi postajemo najnesigurnije osobe na svijetu. Ukoliko ne dobijemo tačne podatke, u ponedjeljak ćemo sa cijelim slučajem upoznati SIPA-u i Tužilaštvo BiH jer se ovdje mora postaviti pitanje ko se igra sa našom imovinom i zašto nas Agencija za zaštitu ličnih podataka nije zaštitila. Zašto Sud BiH kojem smo dali tužbu drži predmet u ladici i zašto na Općinskom sudu Sarajevo nismo mogli dobiti naredbu Ministarstvu finansija FBiH da izda  potvrdu u kojoj se vidi da moja štednja nije potrošena u  privatizaciji",  kazala je Omersoftić.

Rok u kome štediša, kako je navela, mora poslati tužbu Evropskom sudu je šest mjeseci od dana kada je trebao dobiti informativni obračun. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti