Otvaranje Sunnylanda na Trebeviću ovog ljeta

03.07.2016. 11:24 / Izvor: Oslobođenje
Otvaranje Sunnylanda na Trebeviću ovog ljeta

Svima koji ovih dana idu kolima na Trebević pogled mora skrenuti prema velikom gradilištu na Zlatištu, gdje ubrzano niče zabavni park Sunnyland.

Svima koji ovih dana idu kolima na Trebević pogled mora skrenuti prema velikom gradilištu na Zlatištu, gdje ubrzano niče zabavni park Sunnyland.

Nekoliko objekata je već dobilo svoj budući prepoznatljivi izgled: sa ogromne terase restorana, u kojem smo zatekli desetine užurbanih radnika, pukao je pogled na Sarajevo. Kako ne napraviti prvi selfie i tek kada je slika bila gotova, zapažamo u pozadini bujno zelenilo. Kao da smo ko zna gdje, a ne desetak minuta vožnje udaljeni od Grbavice!

Mirza Karić, glasnogovornik Sunnylanda, firme iza koje stoji grupa stranih investitora, i to iz više država, ponaša se kao i svaki PR. Više sakriva nego što nam otkriva.

Ko se boji arapskog kapitala

Grad bruji o tome da je u pitanju investicija arapskog šeika, koji nije zavaljen na mehkim dušecima sa svojom Šeherzadom, nego je, navodno, biznismen s trenutnom adresom u Ilijašu. Da li se zaista radi o šeiku, Karić, kao što ste već pročitali, poriče da je riječ o jednom investitoru.

Malo je pričljiviji bio načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, koji nas čak i moli da ovo zapišemo:

"Mi smo, ne krijem to, vrlo osjetljivi na sve što se može vezati za arapski kapital, pogotovo ako je riječ o nečem što će biti sagrađeno na graničnom pojasu! I odmah da znate, zemljište na našoj opštini, a koje je prodato ovoj firmi, pripada fizičkim licima. Da je državno, mi ga ne bismo prodali, kao što su uradili u Istočnom Starom Gradu", izričit je Ćosić, postajući mekši kada počinje govoriti o razvoju opštine, o zapošljavanju, o svjetlijoj budućnosti.

Ovaj put, Opštinu Istočni Stari Grad nismo tražili. Prije tri mjeseca smo znatno uvećali telefonske troškove u redakciji, zovući tamošnjeg načelnika, ostavljajući mu poruke, moleći za izjavu bilo koga drugog.

Projektant je Unis institut Istočno Sarajevo, a izvođač radova je firma H.M.I. inženjering iz Sarajeva.

Glavni dio parka je Alpine coaster, a to je, zapravo, nešto slično “vozu smrti”. Već se nazire njegov početak i kraj na Zlatištu. Niko od radnika ne želi da razgovara, samo jedan od njih se nasmija kada ga upitasmo da li će on smjeti sjesti u voz koji radi na principu gravitacije: sjedne se u dvosjed, koji juri šinama i koji prirodnim padom dolazi do kraja.

"Saradnja sa lokalnom zajednicom je na zavidnom nivou. S obzirom na to da se projekt prostire na dvije općine, sve neophodne dozvole i saglasnosti smo od njih dobili, ali i od republičkih ministarstava", ističe Karić.

Da li je baš tako?

U Banjoj Luci, u Ministarstvu prostornog uređenja Republike Srpske, kažu nam: “Investitor Sunnyland iz Istočnog Sarajeva još ima djelimičnu građevinsku dozvolu za izgradnju zabavnog parka na Zlatištu, koja obuhvata izgradnju sljedećih objekata: restoran sa igraonicom za djecu, kotlovnica, „Sunnyland club”, te pristupne saobraćajnice sa parking-prostorom, a sve na zemljištu označenom kao k.č. br. 131, 132/1, 132/2, 133/1, 133/3, 133/4, 133/5, 134, 136/1, 136/2, 136/3, 137/1, 137/3, 137/4, 137/5, 138/1, 138/2, 138/3, 138/4,138/5 k.o. Miljevići, na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo. Građevinska dozvola se tretira kao djelimična, jer će se o preostalom dijelu zahtjeva investitora, koji se odnose na izgradnju polazne stanice sa pratećim objektima, odlučiti nakon što investitor dostavi dokaze o riješenim imovinskopravnim odnosima na preostalom zemljištu koje je obuhvaćeno planom parcelacije.

Inače, prema informacijama kojima raspolažemo, investitor je riješio imovinskopravne odnose na preostalom dijelu zemljišta i kompletira dokumentaciju koja se, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju Republike Srpske, dostavlja uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, kažu nam u Ministarstvu.

Riječ je o investiciji vrijednoj od oko 15.000.000 KM.

Razvoj turizma

“U prvom krugu zapošljavanja otvoreno je 60 novih radnih mjesta, a konkurs je trajao do kraja mjeseca”, ističe Karić, uvjeren da će zabavni park pomoći razvoju turizma i društva uopće.

“Radovi napreduju prema planu, te je realno očekivati otvaranje Sunnylanda ovog ljeta. Za građevinske radove angažirane su lokalne firme, dok su za isporuku opreme izabrane firme koje su svjetski lideri u svojoj branši. Alpine Coaster, glavnu atrakciju u parku, razvila je i instalira firma Wiegand iz Njemačke”, govori Karić, koji ističe i ovo:

“Wiegand godišnje pruža preko 300 miliona vožnji na svojoj opremi sa nula ozljeda, što tu opremu čini dovoljno sigurnom da je koriste i djeca starija od sedam godina. Kuhinju je razvila i isporučila firma Electrolux iz Švedske, tako da će centar biti idealna prilika za edukaciju mlađeg ugostiteljskog osoblja u regionu.”

Kako god bilo, dilema nema: Sarajevo će sa Sunnylandom dobiti još jednu evropsku atrakciju, kojoj će se radovati i mala i velika djeca, kad već sa žičarom i Gradskom upravom godinama nemamo sreće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti