U Varešu proglašeno stanje prirodne nesreće

26.07.2016. 07:58 / Izvor: Federalna.ba
U Varešu proglašeno stanje prirodne nesreće

U  općini Vareš proglašeno je stanje prirodne nesreće. Brojne mjesne zajednice su ugrožene, putna komunikacija je u potpunosti prekinuta.

U  općini Vareš proglašeno je stanje prirodne nesreće. Brojne mjesne zajednice su ugrožene, putna komunikacija je u potpunosti prekinuta, a pričinjena je i velika materijalna šteta.  Najteža situacija je mjesnoj zajednici Stupni Do.

U Varešu, kažu, ne pamte ovakvo nevrijeme. Bespomoćni, u šoku,  posmatrali su kako vodena bujica uništava njihove domove.

"Bila je bujica ponijela mi ženu i unuka i nevjestu i 'vamo su one gore priletjele pod kuću Nihada Hule i tako da su se izvukle tamo priko šume, a ja sam sletio pred magazu da odvratim koliko mogu, da spasim da ne ide unutra u kuću. Ja eto što sam 40 godina ubacivao i radio sve je otišlo za sahat i po", kazao je Fadil Litić, mještanin Stupnog Dola.

"Ovo što se jučer desilo to je bilo užas, kataklizma. Kad je naišlo, nosilo je i vozila, evo vidite, možete pogledati gore, tragovi nevremena su vidljivi na svakom koraku", rekao je Frano Radoš, MZ Mir Vareš.

Sedam porodica je evakuisano i za sada su smješteni kod rodbine i prijatelja. Premijer kantona sa timom Civilne zaštite obišao je ugrožena područja.

"Mi nastojimo da adekvatnim mjerama zbrinemo te porodice. Ono što ćemo učiniti svakako je da pored ovih jednokratnih pomoći da idemo u trajno saniranje ovog područja, odnosno zbrinjavanje ovih porodica na adekvatan način", poručio je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

"Radimo na sanaciji uz to smo angažovali  štabove CZ-a, povjerenike i članove za najnužniju pomoć mjesnom stanovništvu", rekao je Fahrudin Brkić, komandant Štaba CZ-a ZDK-a.

Timovi trenutno rade na deblokadi mjesne zajednice preko Bijelog Gorja kako bi, za početak, bili stvoreni minimalni uvjeti za normaliziranje stanja u Stupnom Dolu.

U mjesnoj zajednici  Željezno Polje koja se nalazi na području općine Žepče, velika količina padavina prouzrokovala je nove probleme.  Uzrok  blokade puteva i odrona koji prijete da u potpunosti zatvore neke od zaseoka je činjenica da od poplava 2014.  godine nije izvršena  sanacija.

Ono što se do sada uradilo nije dovoljno da se prevenira nova katastrofa koja bi ugrozila više od 4.000 stanovnika Željeznog Polja.

Zahvaljujući brzom angažmanu Civilne zaštite i spremnosti mještana Željeznog Polja tokom noći spriječena je veća katasrofa. Uz pomoć mašina selo Jastrebac je djelimično odblokirano, iako stanovnici sela Šahmani i dalje imaju problem. Trenutno se radi na sanaciji pravljenja novih propusta  koji su zbog bujica zatrpani i voda ne može protjecati.

"Obzirom da u sadašnjem dijelu sanacije od 2014. ni jedno klizište nije sanirano, a ovo su uglavnom uzroci i posljedice zbog klizišta koja nisu sanirana. Dakle voda koja dođe nosi zemlju stvara se ogromno pilo i onda nas zatrpava, dakle sve mostove zatrpalo , propuste i to i jučer da nismo na vrijeme regovali posljdice bi bile puno puno  veće", pojasnio je Haso Mandžuka, stanovnik Željeznog Polja.

Rijeka Željeznica za kratko vrijeme je brzo porasla i izlila se u priobalna područja. Ugroženo je nekoliko kuća u Papratnici i Donjoj Golubinji. Načelnik Općine i predsjedavajući Općinskog vijeća  Žepče zajedno sa direktorom Kantonalne uprave CZ i mještanima, obišli su ugroženi teren.

"Mi smo idući od M 17 do Biljevine našli 7. 8 krotičnih točaka gdje nam je odnijelo zemljište  do asfalta ili do makadamskog puta i da nam je prekinulo i Šahmane i Jastrebac. Teško je to znati, to su velika sredsta koja mi sad nemamo i jer smo sredstva iz proračuna potrošili sve i uložili ih na vrijem u ovoj godini", ističe Mato Zovko, načelnik općine Žepče.

"U MZ ŽP živi 4200 stanovnika, to je ogromon broj ljudi koji svakodnevno konjiciraju ovim putem i uistinu aplelujem na državne ograne na državu, na investitore da se ozbiljnije uključe u ovaj rekao bih naš veliki veliki problem", kazao je Amer Ahmić, predsjednik MZ Željezno Polje.

Na sreću, nije bilo povrijeđenih i u Željeznom Polju nije bilo evakuacije stanovništva. Cilj lokalnog stanovništva je osigurati alternativne puteve koji će se moći koristiti ako do toga dođe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti