Kreće naplata posebnih doprinosa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

29.07.2016. 15:12 / Izvor: Akta.ba
Kreće naplata posebnih doprinosa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Kompanije koje nemaju u svojoj kompaniji zaposleno jedno lice sa invaliditetom moraju mjesečno plaćati poseban doprinos u iznosu od 25 posto od prosječne plaće u FBiH.

Kompanije koje imaju više od 16 zaposlenih, a koje nemaju zaposleno najmanje jedno lice sa invaliditetom, moraju mjesečno plaćati poseban doprinos u iznosu od 25 posto od prosječne plaće u Federaciji. Sredstva idu Fondu za profesionalnu rehabiltaciju i zapošljavanja lica sa invaliditetom FBiH.

Budući da dosta kompanija nije plaćalo ovaj doprinos, koji se primjenjuje od 2013. godine, Fond je krenuo sa intezivnijom naplatom dugovanja tako da su na adrese kompanija počele stizati opomene pred tužbu.

Iz Fonda ističu da su uspostavom evidencije i poduzimanjem drugih popratnih aktivnosti prema poslodavcima, naplata posebnog doprinosa u prvom kvartalu 2016. godine porasla za za 42,55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Napominju da je još značajniji indirektni efekt poduzetih mjera Fonda koji se ogleda u velikom porastu broja zaposlenih osoba s invaliditetom od brojnih poslodavaca širom Federacije koji se odlučuju na ovaj čin da bi bili izuzeti od plaćanja posebnog doprinosa.

Navode da je sredstvima Fonda osigurana podrška zaposlenju, održivosti uposlenosti osoba s invaliditetom i njihovoj profesionalnoj rehabilitaciji za  više od 1.600 osoba s invaliditetom.

Samo u proteklih 18 mjeseci od stupanja na dužnost novih upravljačkih i rukovodnih struktura, osigurano neposredno zaposlenje 1.070 osoba s invaliditetom. Poređenja radi, u razdoblju od osnivanja Fonda pa do 2015. godine je podržano uposlenje za nešto više od 650 osoba s invaliditetom, navode iz ove institucije. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti