Jusko: Transportna strategija BiH otvara nove mogućnosti i perspektive

30.07.2016. 11:38 / Izvor: Fena
Jusko: Transportna strategija BiH otvara nove mogućnosti i perspektive

Ministar smatra kako Evropska komisija forsira one projekte koji će biti predmet transporta inostrane robe.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izjavio je da je u vrlo kratkom vremenu urađen veliki posao kada je riječ o državnoj transportnoj strategiji, koja je sad ključni dokument da bi iz njega izvlačili projekte i aplicirali za sredstava Evropske komisije.

"Doslovno, po svom imenovanju sat vremena nakon toga dobio sam poziv od predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji me upoznao s Vijećem ministara i poslovnim zadacima koji su ispred mene u ovom ministarstvu. Prvo što je rekao da je neophodno da se što prije napravi transportna strategija u BiH, jer to je uslov da bi oko 130 miliona eura namijenjenih za transportnu infrastrukturu ostalo u BiH",  kazao je sinoć Jusko u emisije INTERVIEW20 u programu BHT1.

Govoreći o tome na koji način će biti raspoređeno 130 miliona eura od Evropske komisije i šta to znači za Bosnu i Hercegovinu, Jusko je naveo da su sredstva namijenjena za četiri projekta.

"Prvi projekt je Luka u Brčkom, drugi Zenica sjever, treći dio rute Doboj - Banja Luka i četvrti Mostar Jug - Počitelj - Buna. To su sredstva za koja se apliciralo i onda će biti usmjerena prema tim projektima. Već u narednom kvartalu ta sredstva bi bila operativna, međutim treba istaći sredstva od Evropske komisije nisu dovoljna kako bi mi dinamiku razvoja infrastrukturalne mreže kada je u pitanju transport na području čitave BiH išao onom dinamikom kakvom mi želimo da ide. Mi ćemo opet aplicirati za sredstva vjerovatno u jesen, možemo opet aplicirati, a izgubili bismo to, ne bismo mogli aplicirati da nemamo strategiju, ali se opet vraćam na to da su u strategiji određeni prioriteti", kazao je Jusko.

Dodao je da Evropska komisija potencira koridor 5-C napominjući da taj koridor nije samo koridor koji prolazi kroz BiH, već koji ide od Budimpeštu do Ploča, te da Evropska komisija forsira one projekte koji će biti predmet transporta inostrane robe. Međutim, kako je naglasio Jusko, za nas je bitno da i one priključne infrastrukturalne ceste budu ipak finansirane i da mi imamo konekciju naših većih gradova koridoru 5c. Ta sredstva će, po njegovim riječima, biti prilika i da se zaposle novi ljudi.

Jusko, između ostalog, kazao je da će 67 osoba otići na edukaciju za kontrolere letenja kako bi BiH za dvije godine počela kontrolirati nebo i zaraditi milionski iznos za BiH.

"Moj stav je da je veliki luksuz novce koji pripadaju BiH, koje stoje oko nas, a dolaze iz ovog ministarstva prepuštati tek tako da odlaze u nepovrat. Ja sam u prvih 15 dana svog mandata razgovarao sa direktorom BHANSA-e u vezi toga i zajednički smo došli do zaključka da je uzrok zbog čega mi ne možemo kontrolisati naše nebo zbog toga što nemamo educiran kadar, odnosno 67 naših aplikanata koji su prošli sve konkursne procedure nije otišlo na edukaciju da bi vršili kontrolu neba iznad 10.000 metara. I mi smo to završili u roku od deset dana", naveo je Jusko.

Dodao je da oni odlaze na edukaciju, da će biti tu do 2019. godine i da se radi o izuzetno zahtijevnoj obuci.

"Nakon 2019. godine očekujem da ćemo mi imati potpunu kontrolu našeg neba", dodao je Jusko.  

Značaj izgradnje mosta Svilaj, kao i paralelna gradnja mosta Gradiška, bila je također jedna od tema emisije Interview20.

"Za mjesec dana smo prikupili svu dokomentaciju, kontaktirali smo hrvatsko ministarstvo prometa i dogovorili smo da to potpišemo u Neumu. Imao sam priliku prije toga da razgovaramo sa hrvatskim ministrom Butkovićem, ne samo o Svilaju već i o drugim projektima, ali ipak most na Savi kod Svilaja je jedan od najvećih  infrastrukturnih projekata na koridoru 5-C zbog toga što spaja dvije zemlje. Već u prvoj sedmici septembra će biti zakopan kamen temeljac. I Gradiška je izuzetno bitan most, svi su mostovi bitni, oni su tu da spajaju, a ne da razdavjaju. Mi imamo odvojena sredstva za Gradišku. Sada su u pitanju administrativne stvari koje smo imali i kada je u pitanju Svilaj i na njima isto radimo. U interesu nam je da i jedan i drugi most počnu sa gradnjom u toku ove godine, ne želimo da nam propadnu sredstva koja već imamo na računu", kazao je Jusko. 

On je govorio i o tome kakve su mu ideje za buduće finansiranje transportne infrastrukture u BiH. Među ostalim je naveo da će privatno i javno partnertvo biti modul koji će predložiti i staviti na vrh prioriteta kada je u pitanju pravljenje transportne infrastrukture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti