Znate li kako izaberati najbolju kadu za Vaše kupatilo?

22.08.2016. 16:02 / Izvor: Akta.ba
Znate li kako izaberati najbolju kadu za Vaše kupatilo?
OTVORI GALERIJU

U današnjem brzom tempu života, prekomijernom poslu i obavezama sve rjeđe možemo odvojiti vrijeme za trenutke opuštanja u kadi kako bi organizmu i duši omogućili što brži oporavak i smirenje.

U današnjem brzom tempu života, prekomijernom poslu i obavezama sve rjeđe možemo odvojiti vrijeme za trenutke opuštanja u kadi kako bi organizmu i duši omogućili što brži oporavak i smirenje.

Mnogi ljudi danas upravo zbog toga kao i zbog skučenosti u kupatilima, izbacuju kadu i koriste isključivo tuš kabinu.

Tuš je naravno, daleko praktičniji, možete se istuširati za manje vremena nego što se kada može napuniti vodom, ali izostaje i onaj efekat kad se  opustite zaronjeni u vodu.

Ako uzmete u obzir da većina današnjih kada ima u sebi ugrađene mlaznice za podvodnu masažu, jasno je da je doživljaj još ljepši.

Pravougaona kada ovakvog može biti samostalna u prostoru, a može biti i omeđena sa čak tri strane. Najčešći je slučaj da je postavljena dužinom uz jedan zid, a širinom se naslanja na drugi zid. Postoje razne dimenzije, veće i manje, a u današnje vrijeme mnoge imaju ugrađene i mlaznice za podvodnu masažu. Zbog svoje jednostavnosti, pravilnog oblika i pristupačne cijene idealne su za višečlane porodice jer u njima možete okupati istovremeno i nekoliko manje djece, na brzinu oprati dječju odjeću itd.

Postoje dva oblika ugaonih kada: četvrtaste i trouglaste. Iako površinski zauzimaju isti prostor kao i pravougaone kade ipak zahtjevaju više slobodnog prostora i definitivno nisu izbor za mala kupatila, ali zato, ko ih može priuštiti (zbog dimenzija) maksimalno će uživati u njihovim ergonomski oblikovanim kalupima i raznim dodacima u obliku mlaznica, podvodnih tuševa i masažera.

Nerijetko su predviđene za dvije osobe, a djeca će imati osećaj kao da se nalaze u bazenu. Kao što im i samo ime kaže, u pravilu se postavljaju u ugao kupatila iako mogu biti i samostalne u prostoru.

Postoje još i okrugle kade ali one nisu baš uobičajene pa o njima nekom drugom prilikom. Današnje kade se najčešće proizvode od akrila ili vještačke smole zbog čega su lagane, a nerijetko su zbog udobnosti i lakše upotrebe dopunjene policom-klupom.

Pri postavljanju kade treba slijediti nekoliko savjeta:

  • zasebnu kadu postavite samo u velikim kupatilima tako da oko nje ostane mnogo prostora kako bi se istakli njeni obrisi i kako bi u nju mogli ući ili izaći na bilo koju stranu
  • kraj kade ostavite prostor širine minimalno 60 cm tako da se nesmetano možete obrisati nakon kupanja
  • zbog sigurnijeg ulaska i izlaska iz kade u nju postavite gumene prostirke, a sa strane rukohvate
  • u kadama u kojima postoje mlaznice za podvodnu masažu nije preporučljivo koristiti ulja ili pjene za kupanje kako ne bi došlo do začepljenja. Mlaznice je potrebno redovno provjeravati i održavati.
  • kada u kojoj se često upotrebljava tuš mora imati široko i ravno dno

 

Za više informacija i o kadama i ponudama posjetite Hidroinženjering & Economic poslovnice u Banjoj Luci i Glamočanima!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti