Proizvođači ulja iz Srbije: Zabraniti izvoz suncokreta u BiH

27.08.2016. 11:31 / Izvor: Faktor
Proizvođači ulja iz Srbije: Zabraniti izvoz suncokreta u BiH

Vodeći proizvođači ulja iz Srbije zatražit će od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta u Bosnu i Hercegovinu tokom ove godine.

Vodeći proizvođači ulja iz Srbije zatražit će od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta u Bosnu i Hercegovinu tokom ove godine. Razlog za ovakav potez proizvođača je to što su otkupljivači iz BiH spremni da suncokret iz Srbije plate bolje nego tamošnji proizvođači, prenosi portal Agrosmart, pozivajući se na izvore u Vladi. Proizvođači iz BiH imaju potpisan bescarinski ugovor sa Turskom, što znači da nemaju opterećenja pri izvozu ulja na ovo tržište, koje je tamo dosta skuplje nego u BiH.

"Ukoliko se odluči na ovaj potez, Vlada Srbije bi štitila interes prerađivača, a ne poljoprivrednika, kojima bi bila ponuđena niža cijena otkupa suncokreta. Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za poljoprivredu Nešković Dušan", izjavio je za Faktor da proizvođači iz BiH mogu ponuditi više cijene za suncokret nego konkurenti iz Srbije, ali da je to sasvim lojalna konkurencija.

"Svaka firma po sporazumu CEFTE ima pravo da kupuje na cijelom tržištu i tu je ne može niko ograničavati. Nema nikakvog osnova za ograničavanje u ovom slučaju",  rekao je Nešković.

On je dodao da je normalno to što uzgajivači iz Srbije žele da prodaju svoje proizvode po višim cijenama.

Najpovoljnije tržište suncokreta za naše prerađivače je ono u Srbiji. Postoji alternativa uvoza ove biljke iz Ukrajine, ali to podrazumijeva i veće troškove transporta, što bi se odrazilo na cijenu ulja u BiH.

Država može da ograniči izvoz sirovine kada postoji opasnost da će iste nestati na njenom tržištu, što bi dovelo u nepovoljnu situaciju domaće stanovništvo.

"Srbija je zabranila izvoz pšenice kada je kod njih bila velika suša, ali je to tada bilo opravdano jer je imala male količine pa je osiguravala prehrambenu sigurnost svoga stanovništva", dodao je Nešković.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je ove godine suncokretom zasijano 202.408 hektara i očekuje se veći prinos od prosječnog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti