Kompanija iz Dubaija kupila mostarsku vinariju "Hepok"

29.08.2016. 15:00 / Izvor: Akta.ba
Kompanija iz Dubaija kupila mostarsku vinariju 'Hepok'

Prodaja je obavljena putem berze, a Zeraa Agriculture Investment je postala vlasnik 94.80 posto dionica Hepoka.

Amko Komerc Sarajevo i Vino Župa Aleksandrovac prodali su mostarski Hepok Društvu za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo. Prodaja je obavljena putem Sarajevske berze, a u sklopu dvije transakcije prometovano je 2.255.184 dionica u vrijednosti od 4.262.297,76 KM. Ovim je Zeraa Agriculture Investment postala je vlasnik 94.80 posto dionica Hepoka (69,2 posto) i Vino Župa (25,5 posto).

Ostali dioničari sa znatno manjim procentom u ovoj kompaniji su Hercegovinalijek, ZIF Bonus, ZIF Naprijed, Hivzo Pediša, Rade Kovačina ...

Direktor Zeraa Agriculture Investment Malik Mulabegović za poslovni portal Akta.ba kazao je kako će više detalja o kupovini dionica Hepoka biti poznato narednih dana.

Društvo za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment Sarajevo osnovano je 2015. godine i podružnica je društva Zeraa Investment LLC iz Dubaija (UAE).

Amko Komerc i Vino Župa iz Aleksandrovca su 2008. godine za 2,74 mil KM kupili Hepok u privatizaciji te se obavezali da će investirati još 21,6 mil KM u kompaniju. Preuzete obaveze su premašili te od Hepoka napravili lidera u poljoprivrednoj proizvodnji.

Inače, kompanija Zeraa Agriculture Investment je krajem prošle godine preuzela i Bosnaplast iz Brčkog.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti