Presadnice povrća iz Gabele putuju po Evropi

02.09.2016. 10:45 / Izvor: Akta.ba
Presadnice povrća iz Gabele putuju po Evropi
OTVORI GALERIJU

Jedan od ciljeva kompanije je podmiriti potrebe novonastalog tržišta sadnica na području srednje Europe.

Kompanija Adria Hishtil Rasadnik d.o.o. smještena je u samoj dolini rijeke Neretve u mjestu Gabela, svega par kilometara od granice sa Republikom Hrvatskom i trenutno plasira značajne količine presadnica rajčice u Moldaviju.

Osnovana je 2009 godine od strane četiri partnera, koji su udružili svoje dugogodišnje znanje, vrhunsku tehnologiju i poznavanje tržišta iz oblasti proizvodnje i distribucije mladih presadnica voća i povrća kao što su paprike, rajčica, lubenica, bostan, krastavaci i mnogih drugih vrsta.

Ivica Borovac, iz Adria Hishtil Rasadnika za poslovni portal Akta.ba govori o uspjesima i razvoju kompanije.

"Naša kompanija se prvenstveno bavi proizvodnjom i prodajom sadnog materijala povrća ali nudimo i savjetovanje naših kupaca po pitanju novih tehnologija, odabira hibrida sa boljim genetskim potencijalom u cilju što efektivnije proizvodnje i plasmana finalnih proizvoda. Vlastita iskustva su nas naučila da je kvalitetna sadnica pored genetskog potencijala sorte glavni uvjet za visoki i siguran prinos. Radi toga je naša kompanija okrenuta kontinuiranom istraživanju i razvoju", govori Borovac.

POSLOVANJE BAZIRANO NA IZVOZU

Jedan od ciljeva kompanije je podmiriti potrebe novonastalog tržišta sadnica na području srednje Europe, Balkana kako i brzo rastućeg tržišta kalemljenih sadnica u Italiji i ostalim zemljama Europe zato je svoje poslovenje bazirala na izvoz proizvoda.

"Evropsko tržište je otvoreno za uvoz presadnica voća i povrća, stalna je potražnja i potreba za kvalitetnim presadnicama. Trenutno smo aktivni na više tržišta u zemljama regije pa sve od Italije, Austrije, Francuske, Grčke do dalekih i manje popularnih zemalja kao što su Rumunjska, Bugarska i Moldavija", govori Borovac.

Oko 30 posto proizvodnje kupusnjača izvoze u Hrvatsku, 50 posto proizvodnje čine patlidžani koji se izvoze za Italiju, za njihove stalne partnere. Ostatak presadnica se plasira u Moldaviju koja im je sada jedan od značajnijih partnera, a radi se o nakalamljenim rajčicama. "Prve količine rajčica isporučili smo krajem travnja, a sada se u posao uključila još jedna tvrtka za koju upravo vršimo isporuke", kaže Borovac.

"Sve presadnice osim kupusnjača možemo raditi standardno i kalemljeno po čemu smo jedinstveni u regiji. Naime, kalemljeno povrće je dosta zahtjevan posao i cijena koštanja je znatno veća, ali je u njemu budućnost rasadničara. Budući da živimo u vremenu gdje je stanovništvo u porastu a površine za obradu i uzgoj hrane sve manje sa ovim tipom sadnica se višestruko povećava prinos, štiti se od bolesti koje uništavaju proizvodnje i sezona aktivnih berbi se produži i do 50 posto", kaže Borovac.

Presadnice koje ova kompanija nudi u svom asortimanu proizvodnje nalaze se u standardnom i kalemljenom tipu, različite starosti tj. uzrasta, tipu kontejnera i supstratu od kamene vune ili treset-a ovisno o željama i potrebama kupaca. Radi se o presadnicama rajčice, paprike, krastavca, patlidžana, tikvice, lubenice, bostana i kupusnjače.

PROIZVODNJA TOKOM CIJELE GODINE

Ono što je posebno interesantno za ovu kompaniju je da svoju proizvodnju i plasman presadnica vrši tokom cijele godine.

"Naši pogoni se nalaze u južnoj Hercegovini, u  malom mjestu Gabela, to je selo u dolini Neretve na pet kilometara prije granice sa Metkovićem. Imamo 1,6 hektara proizvodnih površina sa grijanjem i samim time imamo mogućnost proizvodnju kroz cijelu godinu", pojašnjava Borovac.

Budući da je poljoprivreda naše zemlje na niskim granama tako i samo rasadničarstvo nije na nekom velikom nivou popularnosti.

"Ima više malih rasadničara koji su prisutni na našem tržištu i proizvode za lokalno tržište ali jedino naša kompanija radi i za Europsko tržište po visokim standardima", kaže Borovac.

Izvoz sadnica u zemlje u okruženju je taj koji ovu kompaniju održava i čini proizvodnju profitabilnom. Borovac kaže kako je u BiH proizvodnja na niskim granama, tako da samo 10 posto njihove proizvodnje je plasman u BiH.

"Zemlje u okruženju su dosta sređenije, imaju bolju ekonomsku situaciju i spremni su platiti kvalitetu koju mi nudimo i zato smo od nastanka firme orijentirani na izvoz ali se trudimo da i u BiH maksimalno podižemo svijest o važnosti poljoprivrede i razvoja te grane na prostorima na kojima živimo."

Trenutno Adria Hishtil Rasadnik broje više od 70 zaposlenih djelatnika, a zbog proširenja kapaciteta i potreba svojih kupaca, taj broj namjeravaju i dalje povećavati.

"Imamo za cilj zapošljavati mlade i školovane kadrove i tako sa jakim kadrom i pametnim ljudima podizati nivo proizvodnje u kompaniji. Želimo da svoje stečeno znanje širimo na ostale proizvođače, da ih usmjeravamo prema novim tehnologijama i načinima rada sa smanjenom upotrebom kemijskih preparata i drugih štetnih djelovanja u proizvodnji", naglasio je Borovac.

Partnerstvo sa renomiranim svjetskim proizvođačima rasada, Hishtil gupacijom, omogućio im je da uz posljednje, vrhunske tehnologije proizvode sadnice vrhunske kvalitete koje tržišta prepoznaju i traže. 

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti