Tone voća čekaju u bh. hladnjačama

02.09.2016. 11:37 / Izvor: Oslobođenje
Tone voća čekaju u bh. hladnjačama

Bh. proizvođači imaju ugovorene hiljade tona sezonskog voća koje trenutno stoje spakovane u hladnjačama i čekaju na izvoz poznatim kupcima iz Rusije.

Bh. proizvođači imaju ugovorene hiljade tona sezonskog voća koje trenutno stoje spakovane u hladnjačama i čekaju na izvoz poznatim kupcima iz Rusije. Međutim, pitanje je da li će otići na ugovorene lokacije, s obzirom na izvještaj Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije u kojem je, između ostalog, navedeno da nemamo potrebne uslove za izvoz robe na njihovo tržište, što znači da odobrenja za izvoz još nemamo, a voće i povrće stoje i propadaju.

"Mislili smo da će se ovaj problem izvoza ranije riješiti, ali sada imamo novi problem, jer su velike količine voća obrane i smještene u hladnjače u kojima se samo kratko vrijeme mogu čuvati, jer je u pitanju sezonsko voće", istakao je Dragoja Dojčinović iz Udruženja voćara RS-a.

Zlatko Huskić, direktor Revite, koja se ugovoreno bavi uzgojem plantažnog stonog grožđa, kaže da su već trebali poslati ugovorene količine, ali je sve stopirano.

"Od ukupne produkcije, gdje je planirano oko 2.500 tona, mi smo imali oko hiljadu tona za Rusku Federaciju. Direktno imamo tri ugovora sa tri najveća lanca u Moskvi, dakle jedni smo od rijetkih, možda i jedini, koji su ugovorili izvoz direktno sa kupcima", istakao je Huskić.

On je istakao da nemaju nikakav servis koji će im asistirati da plasiraju proizvode koji su na čekanju.

"Obratili smo se ministru Šaroviću i nudili da nam dođu u posjetu kako bi se predstavnici ruske delegacije uvjerili da postoje svjetski standardi u našoj firmi, a i u samoj BiH, koji se poštuju i da im dokažemo da smo podobni za izvoz, ali na našu plantažu niko nije došao, a mi ne znamo zbog čega", istakao je Huskić.

Dodaje da su se mogli uvjeriti u kvalitet, jer je njihova cjelokupna proizvodnja pod kontrolom tokom cijele godine, što dokazuju Global G.A.P. certifikatom.

Također, Huskić smatra daje kasno za rješavanje bilo kakvih problema o pitanju izvoza, te da ne misli da će se na novom sastanku desiti bilo šta novo o pitanju izvoza.

"Pacijent koji je preminuo ne liječi se. Masa je drugih proizvođača ' pogođena, i ne možemo reći da će izvoza biti za pet mjeseci, jer tada nemamo grožđa niti proizvoda da ponudimo. Imamo još 20 dana do kraja sezone, a razlozi koji su navedeni u izvještaju su u potpunosti razorili ovaj izvoz, jer su u pitanju propusti koje je nemoguće brzo otkloniti, a koji su sistemskog karaktera. Država kroz svoje službe i agencije nije omogućila nama, proizvođačima i izvoznicima pomoć da se prebrodi ova situacija", dodao je Huskić.

Veliki su gubici koji će se odraziti sa posljedicama po voćare u BiH jer su svi direktno pogođeni ovim odlukama.

"Proizvodnju smo, kao i svi drugi proizvođači, pripremili za to tržište, što znači da smo obezbijedili zahtijevanu ambalažu sa kvalitetom koja se traži u Rusiji, obezbijedili i ugovorili kontrole tokom transporta, obezbijedili ovdje preglede koje su zahtijevali, obezbijedili uzgajanje proizvoda prema traženim standardima, što se sve radi još u ranoj fazi sazrijevanja ploda, a onda preko noći dođe odluka da nema izvoza", dodaje Huskić.

Budući da su mnogi orijentisani i na tržište Evropske unije, smatraju da i oni mogu dignuti standarde po uzoru na Ruse, te tako donijeti zabranu za izvoz.

"Što se tiče proizvođača, mi se ne bojimo nikakve inspekcije, jer ispunjavamo sve uslove, ali sada da li ostali ispunjavaju te uslove, ostaje da se vidi. Mi računamo na to da će ovo pitanje izvoza biti riješeno pozitivno kako bi se spasili ovi proizvodi", zaključio je Dojčinović.

Svi proizvođači ističu zajednički problem, a to su prekomjerni uvoz i nelojalna konkurencija koji im predstavljaju još jednu prepreku u spašavanju proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti