Na "Papirnoj" uskoro moderan poslovno-sportski kompleks

03.09.2016. 08:04 / Izvor: Avaz.ba
Na 'Papirnoj' uskoro moderan poslovno-sportski kompleks

Nakon javnog poziva, a u skladu sa važećim zakonskim procedurama, odabran je investitor po modelu javno-privatnog partnerstva.

Stadion Papirna koji već nekoliko godina nema svoju primarnu funkciju postao je neugledan i opasan objekat za prolaznike, ali i one koji žive u neposrednoj blizini. Zbog navedenog, moralo se pristupiti konačnom rješavanju ovog objekta.

Nakon javnog poziva, a u skladu sa važećim zakonskim procedurama, odabran je investitor po modelu javno-privatnog partnerstva (BOT – izgradi, koristi, vrati), koji će graditi objekat u čijem će sastavu biti moderna dvorana sa vještačkom travom, poslovni prostori i fitness-centar. Investicija iznosi oko tri miliona maraka, a doprinijet će ljepšem izgledu okruženja i prostora u neposrednoj blizini samog objekta.

"Još od 2014. godine radili smo na idejnom rješenju i osmlišljavanju prostora Papirne. Kada smo ga prostorno riješili, krenuli smo u procedure prezentacije samog idejnog projekta osnivaču koji je dao saglasnost na samu ideju i koncept. Da bi smo dobili urbanistiučku saglasnost i građevinsku dozvolu kao I sve druge zakonom predviđene dokumente morali smo prvo dobiti saglasnost od Zavoda za zaštitu spomenika BIH budući da je Papirna zaštićena kulturna baština. Ta procedura je trajala dosta dugo. Nakon urađenih korekcija koje su tražili iz Zavoda dobili smo napokon dozvolu za idejno rješenje Paprine, te je nadležna gradska služba izdala urbanističku saglasnost. Nakon toga smo objavili Zakonom definisani javni poziv koji je uspješno završen i izabran je investitor s kojim će se u toku naredne sedmice sklopiti konačan ugovor", kaže Feđa Jovanović, direktor JP za Upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

Jovanović ističe da je bitno napomenuti kako će investitor finansirati i izgraditi jedan moderan poslovno-sportski kompleks, koji će koristiti 30 godina i ponovo ga vratiti gradu na raspolaganje i upravljanje. Tako da, faktički, grad ostaje vlasnik i prostora i objekta.

"Investitorima želim svu sreću u budućem radu, a građanima Zenice poklanjamo još jedan objekat koji će i život u ovom gradu učiniti ljepšim i ugodnijim, a samom njegovom izgradnjom doprinijet ćemo poboljšanju ionako lijepog izgleda našeg grada", poručio je Jovanović.

Idejni projekat za sportsko-rekreativno-poslovni centar (SRPC) „Papirna” planiran je na mjestu postojećeg stadiona „Papirna“. Gabariti glavnog objekta su 45,25m x 12,25 m u prizemlju gdje su projektovani poslovni prostori i caffe.

Prizemlje i sprat su vezani ab stepeništem kao vertikalnom komunikacijom, dok je sprat zamišljen cijelom dužinom kao jedan moderni fitnes studio.

Gabariti pomoćnog objekta su 10,65m x 9,55m, a u podrumu je predviđena kotlovnica sa spremištem goriva.

U prizemlju je ulaz, dvije svlačionice sa mokrim čvorovima namijenjene korisnicima nogometnog terena, te ab stepenište koje međusobno povezuje sve tri etaže.

Na spratu se nalazi ekonomat, dvije kancelarije za administraciju kompleksa i mokri čvor. Nogometni teren je dimenzija 40m x 20m, a smješten je unutar površine sa plastičnom travom dimenzija 43,0m x 23,0m.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti