Šta uraditi ako vodokotlić propušta vodu?

11.11.2016. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Šta uraditi ako vodokotlić propušta vodu?

Ukoliko Vam je dosadilo gledati cijevi i vodove koji u kupatilu vire sa svih strana, idealno riješenje za Vas su ugradbeni vodokotlići.

 

Postoji više vrsta vodokotlića, svi oni mogu da zakažu zbog lošeg kvaliteta vode. Tokom određenog vremenskog perioda korišćenja vodokotlića, zbog lošeg kvaliteta vode dolazi do stvaranja kamenca u vodokotliću. Kamenac se nakupi u donjem dijelu vodokotlića i smeta čepu (zvono) da sprečava vodu da stalno otiče u wc-šolju i tada curi voda iz vodokotlića. Tada dolazi do odlijevanja vode u wc-šolju dok se ne sanira vodokotlić.

 

U poslednje vrijeme je sve više onih koji smatraju da je mnogo lakše kupiti novi vodokotlić nego popraviti neispravan stari. Mnogi takođe smatraju da je majstorisanje u mnogim slučajevima besmisleno, kao i da je novi uređaj svakako bolje i sigurnije rješenje, a pritom se u kupovini vode isključivo teorijom da je bolje kupiti aparat po što povoljnijoj cijeni ma koliko da traje. Nije gotovo uvijek slučaj da je jeftin proizvod loš i nekvalitetan, ali se u praksi mnogo puta upravo to pravilo potvrdi.

Klasični tipovi vodokotlića

Standardni vodokotlići su na našem tržištu najzastupljeniji. Na samom vodokotliću smješten je poseban ventil sa crijevom koje služi u napajanju vodom i pri bilo kakvoj popravci jednostavnim zavrtanjem ventila dolazi do zaustavljanja dotoka vode. Kada se zaustavi dotok vode neophodno je ispuštanje vode iz vodokotlića kako bi popravka mogla neometano da se obavi.

U sastavu vodokotlića nalaze se dva potpuna odvojena sistema. Uloga jednog sistema je punjenje vodom, dok drugi služi da bi se voda ispustila. U sistemu punjenja smješten je plovak koji omogućava regulisanje nivoa vode kao i poseban ventil uz pomoć koga se može prekinuti dotok vode nakon postizanja zadatog nivoa. Sistem za punjenje radi po principu pritiska vode iz mreže te su kvarovi najčešći upravo u ovim dijelovima. Ukoliko je curenje vode u šolju neprestano uglavnom je problem što se vodokotlić prepunjava. U slučaju kada se voda ne zaustavlja na određenom nivou ona počinje neprestano da teče niz wc šolju, a nikada preko vodokotlića.

Rješenje ovog problema u Vašem kupatilu treba tražiti u pohabanim gumicama na ventilima ili plovcima koji su od stiropora. Uglavnom je problem u neadekvatno regulisanom nivou vode zbog lošeg položaja plovka ili je riječ o zagušenju ventila zbog pojave različitih nečistoća (kamenac i sl.). Zapažanje nečistoća u vodi je veoma jednostavno. Dovoljno je pogled usmjeriti na unutrašnjost zidova vodokotlića koji u tom slučaju imaju drugačiju boju.

Nečistoće u vodi najčešći su uzročnici naslaga na gumicama i sistemima koji služe za puštanje vode što i u ovom slučaju dovodi do neprestanog curenja vode u wc-šolju. Najčešće je dovoljno jednostavno čišćenje gumice sa dna sistema i mjesta na kome se nalazi. U našim poslovnicama u Glamočanima i na Rebrovcu možete pronaći rezervne dijelove vodokotlića od gumica za ventile do ostalih sitnica.

Fizičko oštećenje sistema je nepopravljivo i u tom slučaju je obavezna kompletna zamjena. U našoj ponudi imamo kvalitetne vodokotliće različitih proizvođača od kojih se po svom dizajnu, kvalitetu i dugotrajnosti posebno izdvojio Geberit. U ponudi imamo najpovoljnije Geberit vodokotliće koji će zadovoljiti sve potrebe domaćinstva ili poslovnog prostora.

 

 

Nenametljiv dizajn, raznovrsne opcije za montažu i neprestano poboljšavanje tehnologije čine Geberit vodokotliće klasicima u oblasti sanitarnih instalacija. Njihova zrela tehnologija, koja je montirana više od 20 miliona puta širom svijeta, neprestano se unapređuje i modernizuje. Zahvaljujući svestranim opcijama za montažu, Geberit standardni vodokotlići Vam pružaju rješenje za skoro svaki scenario. Bilo da je u pitanju niska, srednja ili visoka montaža vodokotlića, mogu da se prilagode svakoj situaciji u gradnji. Uz funkcije dvokoličinskog ispiranja i start/stop ispiranja, savršeno su opremljeni za budućnost u kojoj se resursi štede.

Ugradbeni vodokotlići

Ukoliko Vam je dosadilo gledati cijevi i vodove koji u kupatilu vire sa svih strana, idealno riješenje za Vas su ugradbeni vodokotlići. Na neki način, osim što je ugradnja skivenih vodokotlića postala sigurno, higijensko i kvalitetno rješenje, počela se gledati i kao dizajnerski hit, moderni proizvod koji kupatilo pretvora u sofisticiranije i čistije mjesto, a time urednije i prikladnije. Osim navedenih karakteristika, treba takođe spomenuti da je vijek trajanja ovih sistema izuzetno dug, što smanjuje broj dodatnih popravaka i podiže nivo garancije samog sistema.

Geberit ugradni vodokotlići predstavljaju klasiku među modernim instalacijama za kupatilo i montirani su više od milion puta širom svijeta poslednjih 50 godina. Prema tome, možete da računate na njihovu legendarnu pouzdanost. Na svakom vodokotliću Geberit vrši probu pritiska prije isporuke. Pošto garantuju da će rezervni dijelovi biti dostupni narednih 25 godina, imate dugoročno osiguranje da će vodoinstalater održavati tehnologiju u radnom stanju tokom dugog perioda. Pomoću funkcija za dvokoličinsko ispiranje i start/stop ispiranje, kao i podesivih količina ispiranja, postiže se značajna ušteda vode. Ugradbeni vodokotlići od Geberita su svakako jako dobri, pouzdani i što je najvažnije dostupni su rezevrni dijelovi. Poznato je da se u tim kotlićima mijenjaju samo gumice, dok ostali dijelovi zaista traju.

 

Više informacija možete naći OVDJE

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti