Nakon sastanka sa ministricom finansija: Kladioničari najavljuju proteste

18.11.2016. 08:37 / Izvor: Dnevni list
Nakon sastanka sa ministricom finansija: Kladioničari najavljuju proteste

Sastanak predstavnika priređivača igara na sreću u FBiH s fedralnom ministricom finansija Ljerkom Milićević, nije iznjedrio nikakvo novo rješenje.

Sastanak predstavnika priređivača igara na sreću u FBiH s fedralnom ministricom finansija Ljerkom Milićević, održan u srijedu, nije iznjedrio nikakvo novo rješenje, tako da su obje strane ostale na istom rastojanju, piše Dnevni list.

Vlada je odlučna u namjeri da kroz proceduru provede novi način oporezivanja priređivača igara na sreću, dok su "kladioničari" najavili da će u tom slučaju doslovno propasti, te da će izmjene Zakona o igrama na sreću ugroziti 5.500 radnih mjesta. Ujedno, najvećim krivcem označili su ministricu Milićević za koju tvrde da je "podlegla ucjenama i političkim igrama, te nije imala hrabrosti stati u zaštitu istine i radnih mjesta".

Također, najavili su proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, gdje će kako kažu dovesti 10.000 demonstranata.

S druge strane federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da novi zakon uskoro ide u procedduru.

"Procjena je da kladionice godišnje imaju oko milijardu i 300 miliona KM prometa, a za devet mjeseci uplatile su oko 18 mil. KM poreza", kazao je Novalić te dodao da je teško reći koliko će prema novom zakonu uplate biti veće budući da kladionice mogu "prepakirati" poslovanje, ali će sigurno biti veće nego do sada.

Iz kladionica tvrede kako im je ministrica Milićević na sastanku priznala da nije urađena analiza učinaka predloženih amandmana, te da im je pomoćnik u Sektoru za poreznu politiku i javne prihode Hajrudin Hažimehanović istaknuo "kako ih uopće ne zanimaju učinci predloženih amandmana na federalni budžet, nego je riječ o političkom kompromisu na relaciji SDA-SBB-HDZ.

Vlada FBiH je utvrdila više amandmana na prijedlog Zakona o igrama na sreću. Između ostalih, dodan je novi član koji se odnosi na dobitke od klasičnih igara nas reću. Prema amandmanu, porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću plaća se po stopi od 10 posto na dobitke u visini od 10 KM do 2.000 KM, po stopi od 15 posto na dobitke iznad 2.000 KM do 8.000 KM, po stopi od 20 posto na dobitke iznad 8.000 KM do 100.000 KM, a po stopi od 30 posto na dobitke iznad 100.000 KM.

Kladionice pak traže da se igrače potpuno oslobodi poreza, dakle da ne plaćaju porez ni na uplatu ni na dobitke. Smatraju da bi na taj način kladionice bile konkurentne domaćim internetskim kaldionicama kod kojih vrijede takva pravila. Smatraju da bi se država trebala namirivati oporezivanjem razlike između uplata i isplata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti