Svečano obilježen završetak USAID-ovog projekta "Partnerstvo za inovacije"

22.11.2016. 14:37 / Izvor: Akta.ba
Svečano obilježen završetak USAID-ovog projekta 'Partnerstvo za inovacije'

Riječ je o petogodišnjem projektu, koji je pružao podršku mladima i firmama u pet regionalnih centara u Bosni i Hercegovini.

 

Danas je u INTERA Tehnološkom parku u Mostaru svečano obilježen završetak projekta „Partnerstvo za inovacije“ koji je realiziran sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj petogodišnji projekt ukupne vrijednosti od 4.2 miliona dolara je bio fokusiran na pružanje podrške mladima kao i firmama iz sektora informatičko komunikacijskih tehnologija (IKT) u 5 regionalnih centara u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar i Prijedor).

Tom prilikom prisutnima se obratio g. Paul Horowitz, otpravnik poslova američke ambasade u BiH: "Američka vlada vjeruje da su inovacije i nove tehnologije ključne za konkurentnost svake zemlje na globalnom tržištu 21. stoljeća. Stoga je USAID  2011. pokrenuo projekat Partnerstvo za inovacije, jer želimo pomoći mladima i kompanijama u BiH da budu konkurentni i iskoriste globalne ekonomske šanse koje postoje u IKT sektoru”, istakao je Paul Horowitz.

"No, ono u čemu je ovaj Projekat zaista uspio je činjenica da je predstavljao pravi timski rad, i to je ono što je sjajno u vezi s njim. Veliko nam je zadovoljstvo što naši lokalni partneri igraju ključnu ulogu u stvaranju prilika za umrežavanje i saradnju zasnovanu na potražnji, a između lokalnih kompanija i akademskih institucija."

Više od 2.300 nezaposlenih mladih ljudi je učestvovalo na obukama i dvomjesečnim programima  prakse u firmama dok je u specijaliziranim obukama u naprednim i globalno relevantnim tehnologijama za firme učestvovalo više od 1.000 inženjera i programera iz  330 kompanija iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

"Moja praksa je jedinstven program gdje teorija susreće praksu i prilika mladim ljudima za dodatno usavršavanje kao neophodan dodatak formalnom obrazovanju",  istakla je Darija Bakula, bivši praktikant i sadašnji voditelj programa "Moja praksa" u INTERA Tehnološkom  parku u Mostaru.

Osim obuka, "Partnerstvo za inovacije" je organiziralo i seriju poslovnih konferencija sa ciljem širenja domaćeg tržišta za bosanskohercegovačke IKT kompanije kao i za afirmaciju i povezivanje domaćih i regionalnih firmi i klastera u cilju zajedničkih nastupa na međunarodnim tržištima uključujući i procese certificiranja na EU tržištima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti