U akciji "Urban" uhapšena bivša uprava ETF-a i vlasnik kompanije "Lake"

29.11.2016. 11:00 / Izvor: Akta.ba
U akciji 'Urban' uhapšena bivša uprava ETF-a i vlasnik kompanije 'Lake'

U okviru akcije „Urban“, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi objekata na sedam lokacija i slobode je lišeno sedam lica.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, jutros (29.11.2016. godine) su započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva „Urban“, usmjerene protiv organizovanog kriminala.

U okviru akcije „Urban“, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi objekata na sedam lokacija i slobode je lišeno sedam lica, zbog postojanja osnova sumnje da su lica lišena slobode počinila krivično djelo organizovani krminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje krivičnog djela, i porezna utaja, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje dva miliona konvertibilnih maraka.

Kako prenosi avaz.ba, uhapšeni su: Fahrudin Oručević, bivši SDP ministar u Vladi KS, Narcis Behlilović, bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Irfan Turković, prodekan, Kenan Softić vještak, Nedžad Bubica, brat Jusufa Bubice i vlasnika firme "Lake", Enes Begović, stručni savjetnik za urbanizam u Novom Sarajevu, Lamija Maglić, službenica za inspekcijske poslove Novo Sarajevo.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS kazala je da se ove osobe terete da su da su kao članovi organizirane grupe u periodu od 2012. do 2014. u namjeri da pravnom licu pribave protupravnu imovinsku korist zaključenjem štetnih ugovora o zamijeni izgradnje i gradnji nekretnina oštetili budžet za iznos veći od 3 miliona KM

Lica lišena slobode, će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predata postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti