Metalski sektor FBiH: Blagi porast obima proizvodnje i izvoza

07.12.2016. 13:43 / Izvor: Fena
Metalski sektor FBiH: Blagi porast obima proizvodnje i izvoza

Metalski sektor u Federaciji  BiH posljednjih nekoliko godina bilježi blagi porast obima proizvodnje  i izvoza.

Metalski sektor u Federaciji  BiH posljednjih nekoliko godina bilježi blagi porast obima proizvodnje  i izvoza - istaknuto je danas u Sarajevu tokom Info dana metalaca 2016. u  Privrednoj komori FBiH (PKFBiH). 

Direktor Sektora za industriju i usluge PKFBiH Almin Mališević ocjenio je da u proizvodnji baznih metala postoje potencijali i prostor za daljni razvoj.

"U proizvodnji čelika i aluminija imamo veliki udio u izvozu koji čine poluproizvodi sa veoma malom dodanom vrijednosti, a sa druge strane je mali broj proizvoda koje finaliziramo. Cilj nam je da pokušamo proizvoditi proizvode sa većom dodanom vrijednosti u BiH", istakao je Mališević. 

Po njegovim riječima, to je moguće u automobilskoj industriji, kao i  u ostalim granama industrije. Podsjetio je da su nedavno formirali Grupaciju automobilske industrije s ciljem povezivanja kompanija iz ove oblasti. Svakako pozitivan primjer je i namjenska indutrija koja bilježi značajan i kontinuiran rast i tu su, kako je istakao, veliki potencijali za daljnji razvoj.

"Generalno, ovom sektoru za  iskorak treba jedan stabilan politički okvir i zakonska regulativa da bi se mogli privući strani i domaći investitori. Također je važno usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada s obzirom da se u ovoj branši zahtijevaju specifični educirani kadrovi", kazao  je Mališević.

Naveo je,  među ostalim, da metalski sektor učestvuje sa više od jedne trećine u ukupnom izvozu BiH, te da automobilska industrija iz godine u godinu bilježi konkretan rast sa više od deset posto. 

Info dan metalaca  o temi "Investicijski i razvojni planovi"  okupio je predstavnike diplomatskog kora, Vlade FBiH, obrazovnih institucija, komorskog sistema u BiH i privrednih subjekata.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić kazao je da Komora u sklopu svojih aktivnosti radi na jačanju saradnje i uspostavljanju partnerskih odnosa koji doprinose uspješnom poslovanju privrednih subjekata. S obzirom na evidentan rast metalskog sektora,  kako je dodao, Komora nastoji kroz različite aktivnosti dati svoj doprinos jačanju i daljem razvoju ove značajne okosnice industrije u BiH.

"Imajući u vidu da metalski sektor u FBiH upošljava veliki broj radnika i bilježi konstantan rast  po svim parametrima, njegov daljnji razvoj treba doprinijeti novom zapošljavanju, povećanju izvoza i GDP-a", naveo je Jašarspahić.

Savjetnik premijera Federacije BiH Gordan Čahtarević i predsjednik Vanjskotrgovinske komore  BiH Bruno Bojić ukazali su na značaj organizacije ovakvih skupova koji, kako su kazali, trebaju prerasti u tradicionalne jer predstavalju priliku da se sagledaju stanje i perspektive za razvoj metalskog sektora, te na koji način se može doprinijeti kvalitetnijem poslovnom ambijentu.

U sklopu Info dana metalaca predstavljeni su razvojni projketi firmi iz ove oblasti među kojima su Energoinvest d.d., Aluminij d.d., Bekto-precisa d.o.o. i druge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti