USK: Predstavljeni EU programi i mehanizmi za podršku preduzećima

09.12.2016. 15:40 / Izvor: Akta.ba
USK: Predstavljeni EU programi i mehanizmi za podršku preduzećima

U prvom dijelu programa prezentiran je program COSME i usluge EEN mreže

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona danas je održana prezentacija “Podrška rasta konkurentnosti malim i srednji poduzećima”.

Ovaj događaj organizirala je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Evropska i Evropska banka za obnovu i razvoj-EBRD u saradnji s Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona.

Na samom početku prisutne su pozdravili i kratko im se obratili uvodnim obraćanjem Asmir Crnkić, ministar privrede USK  i Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore USK. Potom se krenulo s prezentacijama.

U prvom dijelu programa prezentiran je program COSME i usluge EEN mreže, sa posebnim osvrtom na stvaranje poslovnih kontakata koji rezultiraju poslovnim ugovorima (PA).

COSME program /Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs) je program Evropske unije kojim se podstiče konkurentnost malih i srednjih poduzeća, tj. u najširem smislu, namijenjen je za mala i srednja poduzeća.

COSME se oslanja na program za poduzetništvo i novacije (EIP) iz perioda 2007-2013 pod okriljem Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP).

Budžet za COSME program iznosi 2,3 mlrd € i odnosi se na period 2014-2020 godina.

Svake bi godine ovaj program trebao doprinijeti povećanju EU BDP-a u iznosu od 1.1 mlrd €, pomoći oko 40.000 evropskih firmi u stvaranju i spašavanju 30.000 radnih mjesta, te omogućiti pokretanje oko 1.200 novih proizvoda, usluga ili procesa.

Ciljevi COSME programa su poboljšanje pristupa financiranju, poboljšanje pristupa tržištima, poboljšanje okvirnih uvjeta za mala i srednja poduzeća te unaprjeđenje i promoviranje poduzetništva.

O COSME programu prisutni privrednici i predstavnici lokalne zajednice imali su danas priliku čuti više na prezentaciji, ali i o Evropskoj poduzetničkoj mreži EEN – Enterprise Europe Network – projektu Europske unije namijenjenom malim i srednjim poduzećima kao podrška i servis u internacionalizaciji njihovog poslovanja.

U BiH, kao i u EU, dominiraju mala i srednja poduzeća, kada se govori o aktivnim privrednim subjektima.

Mala i srednja poduzeća su, od ukupnog broja poduzeća zastupljena sa 99% od ukupnog broja poduzeća.

Evropsku poduzetničku mrežu čine preko 600 partnerskih organizacija i institucija, uključujući komore, agencije za razvoj MSP, institute, tehnološke centre, istraživačke centre, univerzitete.

Aktivna je u preko 60 zemalja kroz više od stotinu konzorcija, te povezuje preko 4000 eksperata s područja poduzetništva i transfera tehnologije s ciljem promocije konkurentnosti i inovacija na lokalnoj i evropskoj razini.

Koordinator Konzorcija Evropske poduzetničke mreže u F BiH je Vanjskotrgovinska komora BiH, a partneri su: Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), Univerzitet u Sarajevu (UNSA), INTERA Tehnološki park Mostar, BIT Centar iz Tuzle, Zenička razvojna agencija (ZEDA) i Razvojna agencija USK.

Cilj usluga EEN mreže je pomoć malim i srednjim poduzećima u sklapanju partnerskih odnosa kod poslovno komercijalne suradnje, podsticanja istraživačko razvojnih aktivnosti malih i srednjih poduzeća te inovacija i transfera novih tehnologija.

Prezentacije COSME i EEN Mreže prezentirao je Amir Hujić, načelnik Odjela za EU Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

U drugom dijelu prezentacije prisutni su imali priliku dobiti više informacija o financijskoj podršci malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini, a informacije im je prezentirao Zihnija Hasović ispred Evropske banke za obnovu i razvoj.  On je prisutnima iznio  „Podršku konkurentnosti malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini” – program koji finansira EU i koji će podržati više od 130 malih i srednjih poduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini, kroz bespovratne grantove za sufinansiranje poslovnih savjeta i konsultantskih usluga.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti