Sarajevo pogodila dva zemljotresa lagane jačine, građani ne treba da brinu

24.12.2016. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo pogodila dva zemljotresa lagane jačine, građani ne treba da brinu

Ovakav zemljotres ne pričinjava materijalnu štetu.

Rusmir Gorušanin, seizmolog u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, kazao je da je Sarajevo jutros pogodio zemljotres lagane do umjerene jačine koji inače ne izaziva materijalnu štetu, javlja Agencija Anadolija

Podsjetio je da je jutros u 8:55 sati zabilježen zemljotres u blizini Sarajeva, 13 kilometara južno od centra grada, na području između Hrasnice i Lukavice. Zemljotres je zabilježen nešto prije 11.00 sati, a epicentar je bio 13 kilometara od Sarajeva.

"Zemljotres je bio lagane do umjerene jačine, dakle, oko 3,1 stepen Richtera što odgovara intenzitetu između 4 i 5 stepeni Merkalijeve skale. Ovi zemljotresi inače ne izazivaju neke materijalne štete, ali mogu da izazovu uznemirenje građana, jer se ipak osjete", pojasnio je Gorušanin.

Ubrzo nakon toga osjetilo se drugo podrhtavanje tla, a prema podacima Evropskog-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zabilježen je zemljotres jačine 2,8 stepeni po Richteru.

Istakao je da ne bi trebalo da bude nikakve panike jer ovi zemljotresi na ovim lokalitetima i na području Treskavice se ponekad dešavaju.

"Nadamo se da će završiti na ovom umjerenom zemljotresu. Duže vremena ga nije bilo na ovom području i inače oko Sarajeva. Jedan prilično jak zemljotres je zabilježen prije par godina u Zenici, ali u okolini Sarajeva se rjeđe dešavaju, ali se dese", naglasio je Gorušanin.

Poručio je da stanovništvo ne treba da se brine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti