U pripremi natječaj za izbor konsultanta za istraživanje nafte u FBiH

03.01.2017. 11:30 / Izvor: Fena
U pripremi natječaj za izbor konsultanta za istraživanje nafte u FBiH

Glavni prioriteti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u 2017., odnosit će se na vođenje aktivnosti u vezi s istraživanjem nafte.

Glavni prioriteti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u 2017. , između ostalog, odnosit će se na vođenje aktivnosti u vezi s istraživanjem nafte, te je namjera raspisati natječaj za izbor konsultanta, a kasnije, ukoliko se stigne, u istoj godini, i natječaj kako bi se dobio neko ko bi vršio istraživanja i eksploataciju nafte na području Federacije.

"To je posao koji bi trebao biti u centru svih dešavanja u resornom ministarstvu", izjavio je u intervjuu za Fenu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

U sektoru industrije radit će se na određenim korekcijama Zakona o gospodarstvu, te će se, kako je rekao, "morati izmijeniti i dopuniti Zakon o javnim preduzećima da bi ga uskladili s direktivama Evropske unije".

"Tu predstavlja problem što definiciju javnog preduzeća imamo jednu u Federaciji, drugu u RS-u, treću u Distriktu Brčko, a također i EU ima svoju definiciju. Zato se to mora urediti", ističe Džindić.

Općenito, ističe, radit će se na stvaranju uslova za funkcionalnije poslovanje privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine, bez obzira na strukturu kapitala i djelatnost.

Džindić cijeni da će se Federacija i dalje držati aktivnosti vezanih za realizaciju Akcionog plana Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za period 2012. - 2022. godina i Akcionog  plana za realiziranje Projekta  „Razvoj industrijske politike u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

U prošloj godini, kaže, došlo je do vidnih poboljšanja o čemu svjedoče dva gospodarska društva „Ginex“ iz Goražda i „Igman“ iz Konjica.

"Od gubitaša ova društva su danas postala društva koja ostvaruju dobit. To je za svaku pohvalu"  naglašava Džindić.

Nada se da će navedeni primjer slijediti i ostala društva u 2017. godini, jer je Vlada FBiH u federalnom budžetu za 2017. osigurala četiri miliona KM za razvojne projekte u namjenskoj industriji.

"U parlamentarnu proceduru uputit ćemo izmjene i dopune Zakona o rudarstvu. To je zakon sa podijeljenom nadležnosti, koji je rađen  i više od 10 godina prije nego što je usvojen. Nadam se da će ovaj put to brže biti usvojeno", naglasio je.

Dodaje da je izrada Energetske strategije Federacije BiH za period 2015.-2035. godine sa projekcijom na 2050. godinu krucijalni zadatak Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u ovoj godini.

"Cijenimo da će se paralelno uz tu strategiju uraditi i Energijska strategija BiH i doraditi Energijska strategija RS-a. Na taj način u 2017. godini energijski sektor bio bi uređen u cijeloj BiH", tvrdi Džindić.

Također u oblasti energije očekuje da će uskoro i Dom naroda Federalnog parlamenta usvojiti predloženi zakon o energetskoj efikasnosti, nakon čega će Ministarstvo pristupiti izradi podzakonskih akata koji proizilaze iz ovog zakona.

"Cilj je da se troši što manje energije, a da imamo zadovoljavajuće stanje tamo gdje radimo i živimo,odnosno ovim usvajanjem zakona stvorili bi se uslovi za korištenje sredstava iz fondova EU koji su namijenjeni za ovu svrhu", kazao je Džindić.

Budući da gas nije zakonski regulisan, federalni ministar energije, rudarstva i industrije u intervjuu za Fenu izrazio je očekivanje da se problem u vezi sa donošenjem zakona o gasu, "koji je već duže vrijeme kamen spoticanja", riješi u 2017. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti