Konjički SurTec Eurosjaj: Dvadeset tehnologija u dvadeset godina rada

09.01.2017. 08:57 / Izvor: Oslobođenje
Konjički SurTec Eurosjaj: Dvadeset tehnologija u dvadeset godina rada

Svakodnevno se radi na poboljšanju usluge, inžinjeri pohađaju edukacije kod partnera u Njemačkoj sa ciljem razmjene iskustava, istakao je Badžak.

Konjički SurTec Eurosjaj posluje već 20 godina sa kontinuiranim rastom i velikom posvećenošću, a prošle godine u septembru proslavio je 20 godina rada pod sloganom “20 godina i 20 tehnologija”, implementirajući dvije nove tehnologije za vruće cinčanje.

USPJEH

"Početkom 2016. pustili smo u rad investiciju toplog pocinčavanja u vrijednosti od šest miliona KM i liniju visokotemperaturnog centrifugalnog pocinčavanja, čime smo zaokružili ponudu od dvadeset različitih tehnologija u površinskoj zaštiti metala. Nove investicije su dovele do rasta poslovanja i povećanja broja zaposlenih, što je, vjerujemo, bio argument i za žiri da nam dodijeli glavnu nagradu za najuspješnije preduzeće u 2016. godini u okviru Dana privrednika općine Konjic 2016. godine", kazao je direktor preduzeća Jasmin Badžak u razgovoru za Oslobođenje.

Višemilionska investicija proizvodnog pogona tople cinčaonice - Jasmin Badžak: Dvadeset tehnologija u dvadeset godina rada

SurTec Eurosjaj nudi i usluge galvanizacije kao metoda zaštite metala od korozije, te vrši prodaju i distribuciju hemikalija za galvanizaciju. Pored zaštite metala od korozije nanošenjem prevlaka potapanjem u vrući cink, SurTec Eurosjaj je prve početke rada zabilježio upravo cinčanjem, a danas posjeduje tehnologije zaštite kao što su cinčanje, niklovanje, dekorativno kromiranje, tvrdo kromiranje, cink-nikl, mesingovanje, fosfatiranje, bakarisanje, bruniranje, kalaisanje i plastifikacija.

"Kompletna tehnologija u vlastitim pogonima se bazira na SurTec visokokvalitetnim hemikalijama, koje ujedno distribuiramo na tržište Bosne i Hercegovine. Posjedujemo i zastupništvo za dva nova brenda industrijskih masti i maziva – Kluber i OKS. To su vrhunski proizvodi iz oblasti ulja, podmazivanja, masti i maziva sa širokim spektrom primjene. Pored metalske industrije u kojoj je odmah prepoznata upotreba ovih proizvoda, sada smo prisutni i u prehrambenoj, tekstilnoj, mašinskoj industriji i drugim sektorima gdje možemo riješiti specijalne zahtjeve i unaprijediti proizvodne procese", istakao je Badžak.

Prema njegovim riječima, kompanija posluje u skladu sa ISO standardima, jer time žele opravdati očekivanja kupaca i poslovanja. Imaju implementiran Sistem upravljanja kvalitetom i okolinom ISO 9001 i ISO 14001. Sistem upravljanja kvalitetom se primjenjuje u svim organizacijskim dijelovima firme koji direktno ili indirektno učestvuju u realizaciji djelatnosti firme, stalno se poboljšava, a nadzor nad sistemima vrši TUV NORD.

Trenutno implementiraju i standard ISO/TS 16949:2010 koji definira zahtjeve za sustave upravljanja kvalitetom za projektiranje i razvoj, proizvodnju, te ugradnju i servis proizvoda automobilske industrije. Badžak ističe da je i u toku implementacija njemačkog standarda DAST 022 za toplo pocinčavanje.

PROFESIONALNOST

"Smatramo da je kvalitet i profesionalan pristup poslovanju recept našeg uspjeha i ono što privlači kupce. Svakodnevno se radi na poboljšanju usluge, inžinjeri pohađaju edukacije kod partnera u Njemačkoj sa ciljem razmjene iskustava i upražnjavanja najnovijih tehnologija. Laboratorija i kontrola kvalitete su opremljene modernim uređajima za ispitivanje kvalitete izvedenih usluga, kao što su x-ray i slana komora. Imamo kupce iz cijele BIH, a možemo izdvojiti naše prve komšije na lokalitetu PD Igman, Greawe Tadiv, te Emka Goražde, Bekto precisa, Unis Ginex, Man Hummel, Saraj-Komerc, Metalos, Feal, Coning, Volkswagen, Kolektor, Mahle Letrika, Zinkteknik i mnogi drugi. Najtraženije su usluge toplog pocinčavanja za konstrukcije koje su pod direktnim utjecajem vanjskih atmosferlija, te usluge galvenske zaštite za metalne dijelove različitih namjena, od automobilske do industrije namještaja", dodao je Badžak.

On smatra da su prošlogodišnjom višemilionskom investicijom proizvodnog pogona tople cinčaonice, koja ima kapacitete za konstrukcije dimenzija do 9x2, 9x1,3 m, zaokružili spektar usluga, te su osposobljeni i za pružanje usluga najzahtjevnijim kupcima sa širokom paletom zahtjeva.

"Od prošle godine obezbijeđene su i usluge centrifugalnog visokotemperaturnog cinčanja, gdje je cilj izbjeći dorade na materijalima nakon pocinčavanja i uglavnom se primjenjuje na metalne predmete manjih dimenzija", dodao je Badžak.

Prateći najnovije svjetske trendove u zaštiti metala i osluškujući potrebe tržišta, plan SurTec Eurosjaja je da i u budućnosti širi kapacitete i tehnologije. Tako već za ovu godinu planiraju instaliranje tehnologije KTL – kataforeze i tehnologije Kroma3. Badžak ističe da svojom proizvodnjom imaju dovoljno kapaciteta, te da su kvalifikovani i za tržište EU.

"Sa stalnim proširivanjem proizvodnih kapaciteta ukazuje se i potreba za novim uposlenicima. Trenutno zapošljavamo oko 250 ljudi, a u skladu sa novim investicijama, stvaraće se prostor za nova radna mjesta. Misija kompanije SurTec Eurosjaj je postizanje liderske pozicije u zaštiti metala u regionu kroz pružanje vrhunske kvalitete usluge i rad u skladu sa evropskim i svjetskim standardima, partnerske odnose sa kupcima, proširenje i unapređenje tehnologija, ekološki savjesno poslovanje i ulaganje u edukaciju kadrova", poručio je Badžak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti