WeBER projekat: 225.000 eura za program malih grantova

20.01.2017. 08:32 / Izvor: Akta.ba
mind (your) reform

WeBER projekat raspisuje konkurs za dodelu malih grantova za podršku Organizacijama civilnog društva koje se bave monitoringom javne uprave.

WeBER projekat raspisuje konkurs za dodjelu malih grantova za podršku Organizacijama civilnog društva koje se bave monitoringom javne uprave na lokalnom nivou.

Ukupna predviđena sredstva iznose 225.000 eura i ona su namijenjena za podršku 30 projekata u iznosu od 5.000 do 10.000 eura (8.500 eura u prosjeku) od kojih će do 6 biti u podržano u Srbiji, do 6 u Bosni i Hercegovini, do 5 u Albaniji, do 5 u Makedoniji, do 4 na Kosovu i do 4 u Crnoj Gori.

Predviđeno trajanje projekata koji će biti odobreni u okviru konkursa je između 6 i 12 mjeseci. WeBER finansira EU, a sufinansira Kraljevina Holandija. 

Program malih grantova omogućen je kroz aktivnost Program grantova za osnaživanje lokalnog civilnog društva za RJU. Okvirni cilj poziva za Program grantova je u skladu sa specifičnim ciljem Projekta WeBER:  da omogući domaćim organizacijama koje nadziru i prate rad vlasti, organizacijama na lokalnom nivou i medijima da učestvuju u radu na lokalnim pitanjima RJU. Specifični ciljevi Programa grantova su u skladu sa slijedećim rezultatima Aktivnosti WeBER projekta: 1) omogućiti domaćim organizacijama koje nadziru i prate rad vlasti, organizacijama na lokalnom nivou i medijima da učestvuju u monitoringu i zagovaranju RJU; 2) uspostaviti i podržati radne grupe za RJU organizacija civilnog društva na lokalnom nivou.   

Cilj Programa grantova je da pruži podršku domaćim OCD, medijima i organizacijama na lokalnom nivou koje aktivno učestvuju u nadzoru i evaluaciji reforme javne uprave. Uz to, Program grantova će omogućiti domaćim OCD, organizacijama na lokalnom nivou i medijima da doprinesu PAR Monitoru (1), zagovaraju reformu javne uprave i na lokalnom nivou te da uspostave lokalne radne grupe za reformu javne uprave za dijalog sa vlastima na lokalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 17.03.2017. godine

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti