Nisu stvoreni uslovi: Nema istraživanja nafte i plina u FBiH

24.01.2017. 10:40 / Izvor: Akta.ba
Nisu stvoreni uslovi: Nema istraživanja nafte i plina u FBiH

FBiH još uvijek nije usvojila Zakon, odnosno Izmjene i dopune zakona o  istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH.

Još uvijek nema ništa od raspisivanja natječaja za istraživanje milijardu barela nafte u Federaciji BiH.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH kako je najavljivano u medijima trebalo je još krajem prošle godine raspisati javni natječaj za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH, nakon što je naftni gigant "Shell" odustao od ovog posla. Međutim to se još uvijek nije desilo.

Stipo Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije za poslovni portal Akta.ba je kazao kako se još uvijek nisu stvorili uslovi za raspisivanje tendera.

Pojašnjava, kako nije bio donesen proračun u kojem su struktirana sredstva koja će pomoći da se pripremi tender, izaberu firmu koja će vršiti istraživanja, odnosno napravi ugovor koji će biti na 25 -30 godina.

Također, navodi kako još uvijek nije usvojen Zakon, odnosno Izmjene i dopune zakona o  istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, od strane oba doma.

"Kada se ispune svi uslovi idemo sa raspisivanjem javnog natječaja, na kojem očekujemo da se prijave firme koje imaju iskustva sa ovakvim poslovima", pojasnio je Buljan, naglašavajući kako će biti sretan ako se objava natječaja za izražavanje interesa za istraživanje i eksploataciju  nafte i plina na području FBiH obavi u roku od godine dana od dana  usvajanja Izmjena i dopuna Zakona.

Inače, naftna istraživanja, prema odluci Vlade, bit će obavljena na području Dinarida, koje obuhvata lokalitet od Bihaća, preko Drežnice, do Stoca, gdje, prema procjenama, postoje geološke strukture koje ukazuju na mogućnost pronalaska ekonomski interesantnih ležišta nafte i plina.

 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti