Većina proizvoda koji dođu do kupca nikada se ne prokontrolira

24.01.2017. 12:49 / Izvor: Večernji List
Većina proizvoda koji dođu do kupca nikada se ne prokontrolira

Inspektori su prošle godine utvrdili kako u BiH više od 300.000 komada raznih neprehrambenih proizvoda, uglavnom uvoznih, nije usklađeno sa sigurnosnim zahtjevima.

Građani BiH, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, primorani su na kupnju jeftine, najčešće kineske, robe široke potrošnje. To je ujedno i mač s dvije oštrice. Istina, proizvod dobijemo za manje novca, ali s druge strane često time preuzimamo rizik uporabe takvih proizvoda.

Inspektori su prošle godine utvrdili kako u BiH više od 300.000 komada raznih neprehrambenih proizvoda, uglavnom uvoznih, nije usklađeno sa sigurnosnim zahtjevima.

Gotovo 5000 takvih proizvoda je uništeno. Neki su bili opasni i za zdravlje. Inspekcijskim kontrolama, medutim, obuhvaćen je vrlo mali broj proizvoda. Većina se nikad ne prekontrolira, osim ako ne postoji ozbiljna sumnja.

 Zbog toga je poljuljano povjerenje u sigurnost onoga što se nudi na tržištu.

Prijenosne električne svjetiljke i aparati za šišanje koji predstavljaju rizik od požara i strujnog udara, maske za mobilne telefone, dječje lutke i bicikli, skejtbordi i kućne ljestve, čije je podrijetlo uglavnom iz Kine, samo su neki od nesigur nih proizvoda koji su u prošloj godini povučeni s bh. tržišta.

Propisi prilikom uvoza u BiH se nerijetko krše, a najviše štete trpe potrošači, odnosno gradani koji zbog nepoznavanja kvalitete proizvoda često opasnosti izlažu i svoje zdravlje. Medu uklonjenim proizvodima prednjače igračke i oprema za djecu te električni uređaji koji se koriste u kućanstvima, a svi su u BiH uglavnom uvezeni iz Kine.

Rezultati provedbe pro jekta proaktivnog nadzora igračaka na sadržaj ftalata, koji je realiziran od 1. veljače do 22. srpnja 2016., pokazali su da je s tržišta BiH uzeto 28 uzoraka dječjih igračaka (lutke i konjići), različitih robnih marki, za koje je izvršena laboratorijska analiza.

Laboratorijskom analizom utvrđeno je da 17 ispitanih uzoraka (61%) sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1% mase plastificiranog materijala.

S tržišta Bosne i Hercegovine povučena je i uništena 2101 dječja igračaka, od čega 1724 u FBiH. Sve igračke su bile proizvedene u Kini. Projekt proaktivnog nadzora dječjih svjetiljki proveden je u razdoblju od 1. veljače do 30. lipnja, a rezultirao je povlačenjem 584 električne dječje svjetiljke, ponovno najveći broj bio je u FBiH - 445.

 Tijekom provedbe projekta izvršeno je ukupno 12 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolirano 7 različitih tipova dječjih svjetiljki. Inspektori su izvršili administrativnu i vizualnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i temeljem toga odabrali 7 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje. Laboratorijskom analizom utvrđeno je da ni jedan uzorak ne zadovoljava zahtjeve naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavlja rizik od strujnog udara i požara. S tržišta su povučena i dva modela kineske zaštitne obuće koja ne pruža zaštitu radnicima koji bi je nosili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti