Na napuštenoj vojnoj lokaciji Vlada FBiH želi razvijati proizvodne zone

08.02.2017. 12:03 / Izvor: Večernji List
Na napuštenoj vojnoj lokaciji Vlada FBiH želi razvijati proizvodne zone

Riječ je o zemljištu koje je pripadalo bivšem Javnom poduzeću Zrakoplovni zavod "Orao" Rajlovac.

Vlada Federacije BiH zatražila je od državnog Predsjedništva da donese odluku o razgraničenju, odnosno rasparceliranju imovine (zemljište i objekti) u Rajlovcu kod Sarajeva i omogući vraćanje ove imovine u vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Propadanje imovine

Riječ je o zemljištu koje je pripadalo bivšem Javnom poduzeću Zrakoplovni zavod "Orao" Rajlovac, a koje Vlada Federacije planira ustupiti svom strateškom poduzeću INTERAS - industrija, tehnologija i razvoj d.o.o. ćija se djelatnost temelji na privlačenju stranih investitora i uspostavljanju slobodnih proizvodnih zona. Problem je što je spomenuta lokacija zemljišta razgraničena betonskim zidom (ogradom) od lokacije vojarne Rajlovac, Sarajevo, koja je u vlasništvu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, čija površina iznosi oko 200.000 četvornih metara i nije se mijenjala, uz napomenu da u katastarskom operatu nadležne općine nije izvedeno rasparceliranje ovih dviju lokacija iako su od svog nastanka potpuno zasebne cjeline.

Armija RBiH nije nikada vratila u posjed imovinu (zemljište i objekte) JP Zrakoplovni zavod "Orao" Rajlovac, Sarajevo, koje je dobila na korištenje, a OS BiH ju je pogreškom uknjižio u svoje vlasništvo samo zato što ove dvije lokacije nikada nisu rasparcelirane.

Oružane snage BiH više ne koriste ovu imovinu i ona je već neko vrijeme prepuštena propadanju i uništavanju, zbog čega u Vladi Federacije smatraju opravdanim da se žurno ova imovina stavi u funkciju, i to za potrebe poduzeća INTERAS.

Prihvaćajući zahtjev federalne Vlade, Predsjedništvo BiH bi praktički podržalo ekonomski program Vlade na razvoju poduzetništva, poticanju što većeg broja gospodarskih aktivnosti i povećanju zapošljavanja u Federaciji BiH.

Vlasništvo Federacije

To osobito, imajući u vidu neospornu činjenicu da su raspadom SFR Jugoslavije sva gospodarska društva s područja Federacije BiH iz oblasti namjenske industrije, s njihovom imovinom, koja je bila uknjižena na bivši SSNO, postala vlasništvo FBiH, i to PRETIS d.d. Vogošća, ZRAK d.d. Sarajevo, BI-NAS d.d. Bugojno, Igman d.d. Konjic, Soko d.d. Mostar, BNT-TMiH d.d. Novi Travnik i dr. te izvršila uknjižbu državnog vlasništva na Federaciju BiH kao državnog vlasnika, osim JP ZZ "Orao" Rajlovac, Sarajevo, koji je bio u istoj situaciji kao i spomenuta gospodarska društva, podsjećaju iz Vlade.

Ujedno se ističe kako se ovaj zahtjev ne odnosi na zemljište i objekte koji pripadaju vojarni Rajlovac koja je perspektivna imovina, već samo na lokaciju koja je pripadala bivšem zavodu "Orao" i koja je imovina FBiH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti