Otvoren novi pogon fabrike "Dermal" vrijedan 2,5 miliona KM

13.02.2017. 16:24 / Izvor: Akta.ba

Fabrika "Dermal" koja je obilježila 15 godina rada, trenutno zapošljava 500 radnika.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić otvorio je danas novi proizvodni pogon Fabrike obuće “Dermal” u Kotor Varošu u koji je ta firma uložila 2.500.000 KM.

Fabrika “Dermal”, koja je obilježila 15 godina rada, trenutno zapošljava 500 radnika.

Đokić je istakao da će Vlada Republike Srpske stimulisati Fabriku “Dermal”, odnosno 150 radnika koji će uskoro početi da rade u novoj hali.

"Obezbijedićemo vraćanje doprinosa za sve novozaposlene radnike, što predstavlja značajan oblik podrške privredi, čime ćemo dobiti nekoliko hiljada novih radnih mjesta u Republici Srpskoj, što nam je i cilj", rekao je Đokić.

On je naglasio da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo posebno obratiti pažnju na izvozno orijentisane kompanije jer će im donirati sredstva za njihove programe razvoja.

“U saradnji sa vlasnicima kapitala, država će pomagati povećanje obima njihovog poslovanja i zapošljavanja, a samim tim povećavamo i bruto domaći proizvod, a ujedno poboljšavamo i spoljno trgovinsku razmjenu“, naglasio je Đokić.

On je dodao da je Republika Srpska u 2016. godini premašila 65 odsto pokrivenosti uvoza izvozom, što je vrhunski rezultat za ekonomiju Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je Fabrika obuće “Dermal” primjer kako se posluje u ovom teškom vremenu.

“Ovdje je sve urađeno prema najnovijim standardima u pogledu uslova rada i tehnologije, što je rezultat mukotrpnog rada u prethodnih 15 godina“, rekao je Savanović.

Vlasnik Fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić rekao je da je cilj rukovodstva fabrike da se i dalje širi ponuda, ali i unapređuje uspješna saradnja sa dobavljačima i partnerima.

"To je naša vizija, odnosno vizija uspješnog i modernog poslovanja koja daje puni doprinos razvoju opštine“, istakao je Bubić.

On je istakao da fabrika u kriznim godinama 2008. i 2009. nije zatvarala proizvodne pogone, već je povećavala obim proizvodnje i proširivala proizvodne kapacitete.

"Riječ je o vlastitim sredstvima koje smo usmjerili u povećanje obima proizvodnje, jer smo izvozno orijentisani“, rekao je vlasnik i direktor fabrike obuće „Dermal“ Radenko Bubić i naglasio da svoje proizvode plasiraju na tržišta deset evropskih zemalja.

Konstantna ulaganja u nabavku nove opreme daje rezultate, postignuta je njemačka produktivnost, što se odrazilo na plate zaposlenih, koje se srazmjerno ulaganjima povećavaju na godišnjem nivou za 20 odsto.

"Naš cilj je da se i dalje širi ponuda ali i unapređuje uspješna saradnja sa dobavljačima i partnerima. U prošloj godini smo zahvaljujući konstantnom ulaganju i proširenju proizvodnih pogona povećali izvoz gotovih proizvoda za 30 odsto, a trend povećanja obima proizvodnje i ukupne realizacije poslova očekuje se i ove godine“, zaključio je Bubić.

Osim čizama za francusku i englesku vojsku i američke vatrogasce, “Dermal” proizvodi namjensku obuću za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, kao i za radnike “Elektroprivrede Republike Srpske”. Nedavno je potpisan i ugovor sa slovenačkom “Alpinom” za izradu modne obuće i obuće za planinarenje.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić uručio je “Dermalu” srebrni grb koji pripada svim firmama sa više od 500 zaposlenih.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti