Bivši direktori oštetili Ditu za 2,4 miliona KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bivši direktori oštetili Ditu za 2,4 miliona KM

Na Kantonalnom sudu Tuzla jučer je nastavljeno suđenje bivšim direktorima Fabrike deterdženata Dita.

18.02.2017. 08:48 / Izvor: Oslobođenje

Na Kantonalnom sudu Tuzla jučer je nastavljeno suđenje bivšim direktorima Fabrike deterdženata Dita Abdulahu Šahmanoviću i Adnanu Džidiću zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno zbog navodnog pribavljanja materijalne koristi od 2,4 miliona KM.

Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Mersida Sušić jučer su u korist optužbe saslušana dva vještaka ekonomske struke Lejla Hadžić i Mirza Halilović na okolnosti oko povrata robe u Fabriku deterdženata Dita Tuzla iz sarajevske firme Lora, koja je bila glavni distributer Ditinih proizvoda, ali i vlasnik Dite.

Podsjećamo, direktorski dvojac je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti u vezi sa odlukama koje su donosili tokom poslovnog odnosa između Dite i Lore, koja je posao glavnog Ditinog distributera obavljala od 2005. do 2012. godine. U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić odlukama koje su donosili kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, odnosno, cijene su, prema optužnici, formirane tako da donose profit Lori, a na štetu Dite. Džidić se tereti da je kršio i odredbe ugovora o distribuciji vezane za povrat robe, čime je Lori pribavljena imovinska korist, a Dita je oštećena za višemilionski iznos.

U dopuni nalaza, vještak Lejla Hadžić jučer je ponovila tvrdnju da cijene za proizvode Arix u dvije ambalaže nisu bile usklađene sa Pravilnikom.

"Kada se u obzir uzmu svi parametri koji određuju cijenu ovog proizvoda, može se zaključiti da je formiranje cijena za ove proizvode bilo neprihvatljivo", kazala je Hadžić.

U optužnici je navedeno i to da je Šahmanović u 2005, kao direktor Dite, odlukom iz juna te godine snizio cijenu proizvoda Arix tenzo za kupca Lora sa 2,65 KM po kilogramu na 2,06, iako je cijena iznosila 3,40 KM po kilogramu. Na taj način Šahmanović je preduzeću Lora pribavio korist od oko pola miliona KM, a kasnije i dodatnih 490 hiljada KM.

Kada je riječ o nepravilnostima u određivanju cijena, i Džidić je mijenjao cjenovnike, omogućavao rabat od 25 posto za preduzeće Lora, te od 2006. do 2012. godine oštetio Ditu za više od milion KM, preuzevši čak i poslovne gubitke preduzeća Lora u vezi sa distribucijom proizvoda, plasmanom roba, rokovima trajanja i slično.

Advokat optuženog Džidića Mensur Radončić, s čime se složio i Šahmanovićev advokat Rifat Konjić, kazao je da se nalazi vještaka ne mogu uzeti u obzir kao valjani, s obzirom na to da nisu pravljeni iz faktičke dokumentacije.

"Vještačenje se ne može vršiti na osnovu pregleda dokumentacije u digitalnoj formi, koju su pripremali predstavnici sindikata, tadašnjeg štrajkačkog odbora Dite i policije. Nalaz se mora načiniti iz originalne dokumentacije da bi bio valjan", kazao je Radončić.

Insinuaciju da pregled dokumentacije ne oslikava stvarno stanje u fabrici odmah je opovrgnuo postupajući tužilac Kenan Balić, koji je poslije tražio da se vještačenje dopuni u dijelu koji se odnosi na povrat robe, te je pristao na zahtjev odbrane da se dopuna vještačenja uradi na osnovu originalne dokumentacije, što je sutkinja na kraju suđenja i dozvolila.

Iako je na kraju dopuna vještačenja dozvoljena, advokat Konjić je kazao da smatra da postupajući tužilac ne radi po zakonu, s obzirom na to da u toku glavnog pretresa dolazi do činjenica koje su već navedene u optužnici.

"Ove su stvari Tužilaštvu morale biti poznate i samo su dokaz tome da je prvo podignuta optužnica, a da se sad pokušava doći do dokaza koji je podupiru", kazao je Konjić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti