Povećane digitalne vještine javne uprave prema evropskom standardu

21.02.2017. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Povećane digitalne vještine javne uprave prema evropskom standardu

Projekat je finansiran sredstvima Fonda za reformu javne uprave a realizovan je u saradnji sa državnim i entitetskim agencijama za državnu službu.

Završen je projekat Ureda koordinatora za reformu javne uprave „Obuka zaposlenih koji obavlјaju poslove državne uprave za primjenu informacionih tehnologija i rad na računaru“, koji je implementiran u proteklih 12 mjeseci. Projekat je finansiran sredstvima Fonda za reformu javne uprave a realizovan je u saradnji sa državnim i entitetskim agencijama za državnu službu/upravu te Poddjeljenjem za ljudske resurse Vlade Brčko distrikta.

Ukupno 1780 državnih službenika je pohađalo obuku u 3 ciklusa nastave, od kojih 388 sa nivoa institucija Bosne i Hercegovine, 600 sa nivoa Federacije BiH, 592 sa nivoa Republike Srpske te 200 sa nivoa Brčko distrikta BiH.

Obuka za podizanje nivoa znanja i vještina za rad na računaru je realizovana u skladu sa evropskim  ECDL Standardom (European Computer Driving Licence) na ukupno 17 lokacija u Bosni i Hercegovini. Implementator je konzorcij akreditovanih centara za ECDL obuku i testiranje koji čine Net-pro d.o.o. Brčko i Eksa d.o.o. Sarajevo.

Do kraja projekta ECDL Base diplomu je steklo ukupno 1660 državnih službenika, dok će preostalih 120 polaznika obuke, koji do sada nisu izašli na sve ispite, imati mogućunost da polažu preostale ispite u roku od šest narednih mjeseci.

Povećanje digitalnih vještina državnih službenika za primjenu informacionih tehnologija i rad na računaru će doprinijeti razvoju djelotvorne i moderne državne uprave u Bosni i Hercegovini. Poseban značaj projekat ima za podizanje nivoa spremnosti javnih službenika za buduće procese pružanja elektronskih servisa za građane, klijente iz privrednog sektora i druge korisnike javnih usluga kroz aktivnosti reforme za uvođenje eUprave u Bosni i Hercegovini.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti