Vodeći stručnjaci o izazovima i mogućnostima u IT sektoru

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vodeći stručnjaci o izazovima i mogućnostima u IT sektoru

Svi sudionici su se složili oko jednog – u IT sektoru je izražena potreba za svim vrstama developera.

23.02.2017. 10:29 / Izvor: Akta.ba

U srijedu, 23.02.2017. u popodnevnim satima u INTERA Tehnološkom Parku za okruglim stolom su se okupili vodeći stručnjaci iz IT sektora iz Bosna i Hercegovine i regije. Cilj okruglog stola, kojem su prisustvovali predstavnici privatnog i nevladinog sektora te akademske zajednice, bio je identificirati sve izazove i mogućnosti u IT sektoru kako bi se mogli poduzeti sljedeći koraci koji bi doprinijeli dodatnom unapređenju ovog brzorastućeg sektora.

Radni sastanak je započeo kratkim izlaganjem Ivane Perković iz NSofta koja je iznijela stav poduzeća iz kojeg dolazi o potrebama za ljudskim resursima. Nakon nje, u dvadesetominutnom izlaganju Dragiša Marek iz SERDA-e i projekta MarketMakers-a predstavio je rezultate studije IT sektora u Kantonu Sarajevo, nakon čega se Demir Selmanović iz Toptala osvrnuo na perspektive freelancera i rada na daljinu. Prije rasprave svih prisutnih uslijedilo je izlaganje Tomislava Bronzina iz zagrebačkog poduzeća Citus d.o.o. o stanju IT sektora u okruženja.

Mnoštvo relevantnih informacija potaknulo je sve prisutne na sudjelovanje u raspravi tijekom čega su, pod vodstvom moderatora Nevzeta Sefe, izvršene analize problema i zainteresiranih strana. Kvaliteti okruglog stola i rasprave su aktivnim sudjelovanjem dodatno doprinijeli predstavnici Spark-a, BIT Alliance, HUB-a 387, Mistral Technologies, Avacom-a, Cox 4-a, giikly-a, Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru i drugi.

Svi sudionici su se složili oko jednog – u IT sektoru je izražena potreba za svim vrstama developera. Da bi se na tržištu rada mogao pojaviti kvalitetan kadar, potrebno je ulagati u neformalno obrazovanje, istražiti mogućnosti angažiranja freelancera te razmotriti i definirati suradnju s fakultetima na obostranu korist. Prijenos i primjena dobre prakse iz Sarajeva i ostalih gradova može značajno pomoći u razvoju IT sektora u Hercegovini.

Događaj je organiziran uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti