U Centru Skenderija otvoren Sajam namještaja – Interio

15.03.2017. 13:18 / Izvor: Fena
U Centru Skenderija otvoren Sajam namještaja – Interio

Svoje proizvode i usluge predstavile su najeminentnije kompanije iz BiH, kao i inostrane putem bosanskohercegovačkih predstavništva.

U sarajevskom Centru Skenderija danas je  otvoren  34. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije – Interio.

Svoje proizvode i usluge predstavile su najeminentnije kompanije iz BiH, kao i inostrane putem bosanskohercegovačkih predstavništva, a očekuje se i dolazak mnogih poslovnih ljudi. Među izlagačima su kompanije: Minalli, Bürotime, Primus Balkan, Fef, B.K. Linea Trade, Bellona, Malak Group, Zart, Ećo company, Enza home, Maoles, B.P. Eurogrupa, Alfa Tex, Izazov, Cube.

Prilikom svečanog otvaranja sajma federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je istakao da se radi o važnoj manifesttaciji koja je posvećena drvnoj industriji kao strateškoj grani, a  koja zajedno sa metalskom industrijom predstavlja najveći izvozni i starteški pravac kada je riječ o BiH. Zukić je iskazao podršku nastojanjima menadžmenta Skenderije da se obnovi tradicija održavanja ovakvih sajmova. 

"Aktivnosti koje se odvijaju u Vladi Federacije BiH, nadam se, stvorit će dodatne, poboljšane uslove, za poslovanje svih ovih privrednih subjekata", kazao je Zukić.

Dodao je da se posjetioci sajma mogu uvjeriti da postoje velike mogućnosti kada se radi drvnoj i ostalim povezanim industrijama.

"Imamo proizvode koji su atraktivni, koje je prihvatilo svjetsko tržište, odnosno proizvode koji su već ušli u svjetsku konkurenciju i uspjeli se dokazati o čemu svjedoče i statistički pokazatelji", naveo je Zukić, dodajući da ova grana zaslužuje dodatni respekt i fokus.

Sajam je zvanično otvorio ministar privrede KS-a Muharem Šabić koji je također naglasio značaj drvne industrije kao jedne od strategijskih grana za koje se opredjelila Vlada KS.

"Namjera nam je da osiguramo našim malim i srednjim i preduzećima iz javnog sektora koja se bave ovom djelatnošću da prije svega dođu do povoljnih sredstava i da budu konkurentna na tržištu", naveo je Šabić.

Podsjetio je da Vlada KS ima poticaj za razvoj male privrede i veliki broj povoljnih kredita sa kamatom od 1,89 posto odobren je upravo u sektoru drvne industrije.

Ceremoniji otvaranja Sajma Interio 2017, među ostalim, prisustvovali su i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer KS-a Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predstavnici privrednih komora i drugi gosti.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo je kazao da se ovom manifestacijom otvara ovogodišnja sajamska sezona, te da su izlagači svoje proizvode i usluge predstavili na prostoru od 2.500 m2 u dvorani "Mirza Delibašić".

"Naša vizija je Sarajevo sajamski grad 2020. godine, koja podrazumijeva renoviranje svih prostora u kojim su se održavali sajmovi u Centru Skenderija. U predstojećem periodu ćemo se potruditi da površina na kojoj će se održavati sajam namještaja dostigne deset hiljada metara kvadratnih",  dodao je Kapo.

U toku sajma koji traje do 19. marta bit će prezentirani radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koji su uredili  novi ulaz u sajamski prostor.

U okviru stručno-edukativnog programa na sajmu najavljene su edukacije:  „Napredni certificirani studij: Razvoj liderstva i stručnih vještina u industriji namještaja i prerade drveta, u organizaciji Centra za specijalističke edukacije FORMAT  i  „Zaštita industrijskog dizajna pred Institutom za intelektualno vlasništvo", u organizaciji tog instituta.

Kapo je napomenuo da je ulaz na sajam besplatan,  da su pripremili veliki broj iznenađenja i nagradne igre za posjetioce sajma, te da će proglašenje dobitnika nagrada biti upriličeno u prostoru sajma 19. marta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti