Bingo podijelio sadni materijal poljoprivrednicima Semberije

20.03.2017. 15:56 / Izvor: Akta.ba

Prvi stabilan projekat sa izvjesnim finansijskim ishodom za poljoprivrednike.

U cilju osnaživanja semberskog kraja i stvaranja organizovane proizvodnje, kompanija Bingo u saradnji sa Federalnim ministarstvom izbjeglica i raseljenih lica i gradom Bijeljina danas je članovima Zadruge "Agrofarmer" iz Janje vršila podjelu sadnog materijala i đubriva za poredstojeću sjetvu krompira industrijskih sorti Opal i Panda.

Cilj ovog projekta je kontinuirana organizovana proizvodnja, otkup i plasman proizvoda, uz utvrđene vrijednosti proizvoda sa urednom naplatom, što predstavlja prvi stabilan projekat sa izvjesnim finansijskim ishodom za poljoprivrednike.

"Danas ćemo podijeliti sadni materijal članovima OPZ 'Agrofarmer', koji je dovoljan za 443 dunuma zemlje. Obezbijedili smo 62t krompira industrijskih sorti Opal i Panda. Također ćemo podijeliti i 55t đubriva. 51 kooperant zadruge će zasaditi krompir do sredine aprila a prve količine krompira očekujemo već u septembru. Najvažnije je da smo poljoprivrednicima pružili podršku tokom cijelog procesa: od sadnje do naplate. Kompanija Bingo će otkupiti sve proizvedene količine krompira za potrebe fabrike 'Semberka'", izjavio je Zlatan Pejić, rukovodilac fabrike „Semberka“ iz Janje.

Direktor OPZ "Agrofarmer" Mujo Bogaljević, istakao je kako su svi članovi zadruge koji su se prijavili za sjetvu dobili sadni materijal i đubrivo, niko nije odbijen: "Ovaj projekat je od velikog značaja za poljoprivrednike i zadruga će se pobrinuti da isprati kompletan proces, od podjele sadnog materijala i đubriva, preko razvoja sorte do otkupa".

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je Federalnom ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice i kompaniji Bingo što su prepoznali potencijal semberske regije i što su odlučili ulagati u Semberiju: "Zahvalio bih i zadruzi koja ima značajnu ulogu u svemu ovome. Osim finansijske podrške, grad će pružiti i stručnu pomoć na terenu."

"Sa kompanijom Bingo smo partneri u raznim projektima već 2 godine i zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima na projektima održivog povratka. Ministarstvo u ovom projektu pruža finansijsku potporu za 42 povratničke porodice koje u posjedu imaju 380 dunuma zemlje koju obrađuju i na kojoj će biti zasađen krompir", istakao je pomoćnik Federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice, Sead Kopić.

Da je "Semberka" postigla izvanredne rezultate govori i činjenica je Semberski dodatak jelima od 0,5kg i 1kg postao lider u kategoriji dodataka jelima od povrća, u trgovačkom lancu Bingo. Fabrika će tokom 2017. godine raditi punim kapacitetom, a planirani su i noviteti:

"Od aprila pa sve do kraja godine fabrika će dnevno prerađivati 50t svježeg povrća na čemu će biti angažovano i do 130 ljudi. Prerađuju se paštrnjak, mrkva, krompir i srijemoš. Obzirom da su ulaganja u opremu nastavljena i u ovoj godini, kupljene su nove mašine za začin i supe, kao i novi selektor za sušeno povrće. Tokom ove godine planirano je lansiranje novih proizvoda: supe, bio začin i pakovano sušeno povrće. Uz sve navedeno, možemo biti zadovoljni jer će fabrika da radi punim kapacitetom", kazala je Sanela Telalović-Adanalić, tehnolog.

Svi proizvodi koji su do sada lansirani, dostupni su u Bingo trgovina, a kupci su dali najveći doprinos pozitivnom razvoju ove priče, opredjeljenjem za domaći, kvalitetan proizvod. Osim u maloprodaju, povrće se proizvodi i za izvoz u zemlje Evropske unije. Prošle godine je izvezeno 5t srijemoša, a izvoz je planiran i u 2017.godini.

Osim podrške kupaca, važnu ulogu imaju i entitetska ministarstva poljoprivrede od kojih se očekuje da prepoznaju značaj ovakvih projekata i da ih podrže.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti