Počela međunarodna konferencija "Sfera 2017: Tehnologije betona''

23.03.2017. 13:26 / Izvor: Akta.ba
Počela međunarodna konferencija 'Sfera 2017: Tehnologije betona''
OTVORI GALERIJU

Na konferenciji je bilo govora o regulativama i standardima iz oblasti tehnologije betona, a prezentirana su i dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata.

Na Trećoj međunarodnoj konferenciji ''Sfera 2017: Tehnologije bentona", koja se ova dva dana održava u Mostaru danas je bilo govora o  problemima sa zakonskom regulativom, odnosno certifikacijom i tehničkom harmonizacijoma standarda iz oblasti betona i betonskih proizvoda u BiH.

 Prof. dr. Azra Kurtović s Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazala je da neuređena regulativa stvara veliki problem građevinskoj operativi.

U ovoj fazi, budući da je krenula u EU integracije, BiH se nalazi u obvezi usklađivanja svog zakonodavstva sa onim EU.

Kurtović ističe da u BiH treba staviti van snage propise koji su suprotni odredbama Uredbi EU, te propise koji onemogućavaju njihovu primjenu.

Napominje da usljed neusvajnja uredbi 305/2011 nije moguće potpisivanje ACCA sporazuma sa EU, odnosno sporazuma o međusobnom priznavanju iz područja ocjenjivanja usklađenosti građevinskom proizvoda. 

Zbog toga se, navodi, certifikati i svi ostali dokumenti o ocjeni usklađenosti bh. građevinskim proizvoda ne priznaju u inozemstvu. 

Fuad Ćatović, bivši rektor Univerziteta Džemal Bijedić je danas apelirao na sve u struci da se zaustavi odlazak mladih inženjera koji završavaju fakultete, što je, navodi, poprimilo ogromne razmjere.

Pozvao je kompanije da uspostave suradnju sa građevinskim fakultetima kako bi zajednički radili na zadržavanju mladih stručnih ljudi u BiH.

"Za školovanje jednog inženjera potrebno je oko 100.000 eura i da nakon toga on ode u inozemstvo predstavlja veliki gubi. Mi najveće blago vrlo lako prepuštamo da nam ode vani. Moramo svi raditi na tome da se taj trend zaustavi'', kazao je on.

Prema riječima Elvire Marić, PR-a Sfere, cilj konferecije je razmjena iskustava i znanja u oblasti inženjerstva i uspostava međunarodne suradnje.

Na konferenciji sudjeluje preko 400 poduzetnika iz cijele regije, dok se u izložbenom dijelu predstavilo više od 20 kompanija.

Ljubo Bešlić, koji je otvorio konferenciju, kazao  je da Mostar podržava ovakve aktivnosti te da se nada da će on postati mjesto u kojem će se razvijati nove tehnologije i novi materijali.

Podsjetimo, konferenciju organizira Sfera u suradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Tehnološkim fakultetom iz Tuzle kao i Građevinsko-arhitektoniskim fakultetom iz Niša.

Na konferenciji je bilo govora o regulativama i standardima iz oblasti tehnologije betona, a tijekom dva dana njenog trajanja biti će prezentirana i dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata te preispitana znanstvena i tehnološka dostignuća u ovoj oblasti. 

Naida Memić, direktorica Sfere, najavila je danas i održavanje četvrte znanstveno-stručne međunarodne konferencije za listopad/oktobar ove godine, a na njoj će biti govora o oblikovanju i tehnologiji arhitektonskih otvora, a generalni sponzor će biti kompanija Feal. 

Poslovni portal Akta.ba je jedan o medijskih pokrovitelja koji se ujedno predstavlja u izlagačkom prostoru.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti