Počele dvije kampanje za bolje poslovno okruženje

06.04.2017. 17:23 / Izvor: Akta.ba
Počele dvije kampanje za bolje poslovno okruženje

U Mostaru je danas službeno objavljen početak dvije kampanje u sklopu projekta "Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta".

U Mostaru je danas službeno objavljen početak dvije kampanje u sklopu projekta "Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta", čiji je cilj poboljšanje poslovnog okruženja i otvaranje novih radnih mjesta u BiH.

Riječ je o kampanjama zagovaranja za uspostavu registra parafiskalnih nameta i zagovaranja za ubrzanje procesa registracije biznisa, priopćeno je iz PR agencije projekta Propaganda Plus.

Predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao "Link" Mostar Tomislav Majić rekao je kako je moguće stimulirati poslovno okruženje u BiH, otvoriti veći broj radnih mjesta, zadržati mlade koji žele napustiti BiH, ali i privući veći broj investitora.

Jedna od mjera koje vode u tom smjeru je analiza i ukidanje nepotrebnih parafiskalnih nameta, taksi i naknada, koji utječu na negativan trend u gospodarstvu.

Izvršni direktor udruge Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac Enver Sarvan rekao je kako na razini Federacije BiH postoji 2758 raznih nameta, a na razini Republike Srpske još njih 346.

Sarvan je istaknuo kako postoje i parafiskalni nameti na državnoj, županijskoj i općinskoj razini, čije sudske prakse nisu međusobno usklađene.

Prema njegovim riječima, postoji 20 zakona koji reguliraju parafiskalne naknade i još 30 zakona kojima su predviđene kazne za one koji ih ne plaćaju.

Kao ilustraciju naveo je kako jedno poduzeće, koje broji 20 zaposlenih i ostvari prihod od 1,5 milijuna maraka godišnje, za plaće izdvaja u prosjeku 230 000 maraka, a po osnovi raznih administrativnih taksi, komunalnih usluga i drugih obveza i nameta mora izdvojiti 160 000 maraka.

Konsultant za registar parafiskalnih nameta Goran Dodik danas je objavio kako je službeno počeo s radom registar koji je dostupan na web stranici www.poslovnookruzenje.ba.

Cilj uspostavljanja registra parafiskalnih nameta je da javno budu dostupne informacije o parafiskalnim izdvajanjima na svim razinama.

Također, dodao je kako je uspostava Registra polazna osnova za analizu je li i koji je namet zaista potreban gospodarstvenicima, ali i pojedincima.

Prema njegovim riječima, potrebno je ujednačiti i sudsku praksu, ali i uspostaviti jasan sustav kontrole utroška sredstava prikupljenih po toj osnovi.

Nakon press konferencije, održan je i stručni skup na temu "Elektronski registar parafiskalnih naknada HNŽ-a u funkciji smanjenja ili ukidanja parafiskalnih naknada".

Dvije kampanje provode se u sklopu Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP programa), kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti