Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Paragraf Lex BA najsadržajnija i najažurnija pravna baza u BiH

Paragraf Lex BA je elektronska pravna baza koja sadrži sve što je neophodno za zakonito poslovanje.

11.04.2017. 08:55 / Izvor: Akta.ba

Paragraf Lex BA je elektronska pravna baza koja sadrži sve što je neophodno za zakonito poslovanje, kako u pravnoj i finansijskoj sferi, tako i u drugim sferama rada i poslovanja.

Sadržaj pravne baze Paragraf Lex BA

  • Izvorni i prečišćeni tekstovi propisa
  • Službena mišljenja
  • Sudska praksa
  • Strana sudska praksa
  • Modeli
  • Evropsko zakonodavstvo
  • Carinska tarifa

Pravna baza se ažurira novim dokumentima svakog radnog dana, čime se omogućava pravno-sigurno poslovno okruženje.

Paragraf Lex BA je pravna baza koja služi za praćenje propisa, stavova državnih institucija u vezi sa primjenom propisa u praksi, sudske prakse, modela akata, kao i Carinske tarife. Ukratko, za sistematizovan pristup najvažnijim elementima pravnog sistema, čime se omogućava pravno-sigurno poslovno okruženje.

U prilog tome je i činjenica da se Paragraf Lex BA redovno svakodnevno dopunjava propisima koji se objavljuju u službenim glasilima na nivou cijele BiH, a obuhvata međunarodne ugovore, državne i entitetske propise.

Pored propisa, baza se svakodnevno ažurira aktuelnom sudskom praksom najviših sudskih instanci Bosne i Hercegovine. U pitanju su odluke Ustavnih sudova BiH, RS, FBiH, odluke Vrhovnih sudova na nivou entiteta, ali i odluke mnogih drugih sudova.

Osim domaće, baza sadrži i stranu sudsku praksu, tj. sve odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima protiv Bosne i Hercegovine.

Tumačenju i primjeni propisa svakako doprinose i službena mišljenja ministarstava i drugih institucija, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou.

Među tipovima dokumenata koji su zastupljeni u bazi nalaze se i modeli akata iz raznih oblasti. Svi ugovori, opšti akti, sudski podnesci i drugi modeli su editabilni i mogu se popunjavati ili mijenjati, pri čemu je ova opcija omogućena kako na ćirilici tako i na latinici.

Dokumenti sadržani u evropskom zakonodavstvu i drugim stranim pravima omogućavaju korisnicima upoznavanje sa značajnim propisima Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope.

I najzad, među tipovima dokumenata zastupljena je i Carinska tarifa sistematizovana po glavama i odeljcima sa detaljnim prikazom svih tarifnih brojeva.

Dakle, u pitanju je sveobuhvatan program čije su najznačajnije prednosti sljedeće:

  • pretplatom na bazu dobija se više proizvoda za istu cijenu: pravna baza sa registrom propisa, službena mišljenja, sudska praksa, modeli i Carinska tarifa.
  • obezbijeđena vam je dnevna ažurnost a kroz nju i potpuna pravna sigurnost. Na raspolaganju su vam prečišćeni tekstovi propisa, kako važećih tako i prethodnih verzija, ali i međusobna povezanost dokumenata, kao i njihov paralelni prikaz kroz relacije.
  • pored svega navedenog važno je naglasiti izuzetnu profesionalnost i ljubaznost zaposlenih u kompaniji Paragraf, vrhunski kvalitet kao i postprodajni servis koji obuhvata besplatnu obuku i tehničku podršku.

Kako bi se zainteresovani neposredno uvjerili u kvalitet proizvoda kompanija Paragraf omogućava besplatnu prezentaciju pravne baze, po dogovoru, u vrijeme i na mjestu koje zainteresovani subjekt izabere.

Pravna baza u brojkama

2.500 prečišćenih verzija propisa - Pored važećih propisa u bazi imate pristup i onima koji su prestali da važe.

100.000 korisnih dokumenata - Broj dokumenata u okviru pravne baze kontinuirano raste iz dana u dan.

130.000 relacija među dokumentima - Relacije prikazuju sadržinski povezane dokumente unutar baze.

4 službena glasila u okviru baze - Pratimo službena glasila BiH, Republike Srpske i Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti