Paragraf Lex BA najsadržajnija i najažurnija pravna baza u BiH

11.04.2017. 08:55 / Izvor: Akta.ba

Paragraf Lex BA je elektronska pravna baza koja sadrži sve što je neophodno za zakonito poslovanje.

Paragraf Lex BA je elektronska pravna baza koja sadrži sve što je neophodno za zakonito poslovanje, kako u pravnoj i finansijskoj sferi, tako i u drugim sferama rada i poslovanja.

Sadržaj pravne baze Paragraf Lex BA

  • Izvorni i prečišćeni tekstovi propisa
  • Službena mišljenja
  • Sudska praksa
  • Strana sudska praksa
  • Modeli
  • Evropsko zakonodavstvo
  • Carinska tarifa

Pravna baza se ažurira novim dokumentima svakog radnog dana, čime se omogućava pravno-sigurno poslovno okruženje.

Paragraf Lex BA je pravna baza koja služi za praćenje propisa, stavova državnih institucija u vezi sa primjenom propisa u praksi, sudske prakse, modela akata, kao i Carinske tarife. Ukratko, za sistematizovan pristup najvažnijim elementima pravnog sistema, čime se omogućava pravno-sigurno poslovno okruženje.

U prilog tome je i činjenica da se Paragraf Lex BA redovno svakodnevno dopunjava propisima koji se objavljuju u službenim glasilima na nivou cijele BiH, a obuhvata međunarodne ugovore, državne i entitetske propise.

Pored propisa, baza se svakodnevno ažurira aktuelnom sudskom praksom najviših sudskih instanci Bosne i Hercegovine. U pitanju su odluke Ustavnih sudova BiH, RS, FBiH, odluke Vrhovnih sudova na nivou entiteta, ali i odluke mnogih drugih sudova.

Osim domaće, baza sadrži i stranu sudsku praksu, tj. sve odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima protiv Bosne i Hercegovine.

Tumačenju i primjeni propisa svakako doprinose i službena mišljenja ministarstava i drugih institucija, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou.

Među tipovima dokumenata koji su zastupljeni u bazi nalaze se i modeli akata iz raznih oblasti. Svi ugovori, opšti akti, sudski podnesci i drugi modeli su editabilni i mogu se popunjavati ili mijenjati, pri čemu je ova opcija omogućena kako na ćirilici tako i na latinici.

Dokumenti sadržani u evropskom zakonodavstvu i drugim stranim pravima omogućavaju korisnicima upoznavanje sa značajnim propisima Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope.

I najzad, među tipovima dokumenata zastupljena je i Carinska tarifa sistematizovana po glavama i odeljcima sa detaljnim prikazom svih tarifnih brojeva.

Dakle, u pitanju je sveobuhvatan program čije su najznačajnije prednosti sljedeće:

  • pretplatom na bazu dobija se više proizvoda za istu cijenu: pravna baza sa registrom propisa, službena mišljenja, sudska praksa, modeli i Carinska tarifa.
  • obezbijeđena vam je dnevna ažurnost a kroz nju i potpuna pravna sigurnost. Na raspolaganju su vam prečišćeni tekstovi propisa, kako važećih tako i prethodnih verzija, ali i međusobna povezanost dokumenata, kao i njihov paralelni prikaz kroz relacije.
  • pored svega navedenog važno je naglasiti izuzetnu profesionalnost i ljubaznost zaposlenih u kompaniji Paragraf, vrhunski kvalitet kao i postprodajni servis koji obuhvata besplatnu obuku i tehničku podršku.

Kako bi se zainteresovani neposredno uvjerili u kvalitet proizvoda kompanija Paragraf omogućava besplatnu prezentaciju pravne baze, po dogovoru, u vrijeme i na mjestu koje zainteresovani subjekt izabere.

Pravna baza u brojkama

2.500 prečišćenih verzija propisa - Pored važećih propisa u bazi imate pristup i onima koji su prestali da važe.

100.000 korisnih dokumenata - Broj dokumenata u okviru pravne baze kontinuirano raste iz dana u dan.

130.000 relacija među dokumentima - Relacije prikazuju sadržinski povezane dokumente unutar baze.

4 službena glasila u okviru baze - Pratimo službena glasila BiH, Republike Srpske i Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti