Domovi zdravlja u RS-u nisu spremni za trezorski sistem poslovanja

13.04.2017. 08:18 / Izvor: Fena
Domovi zdravlja u RS-u nisu spremni za trezorski sistem poslovanja

Bogdanić ističe da bi time bila ostvarena bolja kontrola protoka novca od Fonda zdravstva do osiguranika.

Domovi zdravlja u Bijeljini, Prijedoru, Čelincu, Kotor-Varoši, Modriči, Bosanskoj Kostajnici, Rogatici, Čajniču, Istočnom Drvaru i Prnjavoru učestvovat će u pilot projektu prelaska na trezorski sistem poslovanja.

Nakon sastanka s direktorima i načelnicima općina, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić je rekao da je dogovoreno da radna grupa iz Ministarstva i predstavnici općina i domova zdravlja precizno definišu standarde i normative novog sistema rada, nakon čega će biti dogovoren datum prelaska na trezorski način poslovanja.

Bogdanić ističe da bi time bila ostvarena bolja kontrola protoka novca od Fonda zdravstva do osiguranika.

Direktor Doma zdravlja Kotor-Varoš Vladimir Bibić smatra da se dinamika prelaska na novi sistem poslovanja neće odvijati po planu Ministarstva i Fonda jer je, kako kaže, ostalo više pitanja na koja današnji sastanak nije ponudio odgovore.

Postavio je pitanje ko će preuzeti dugovanja pojedinih domova zdravlja, te upozorio da dugovi mogu nanijeti štetu lokalnim zajednicama.

I načelnik Općine Modriča Mladen Krekić istakao je da Dom zdravlja i ta općina još uvijek nisu spremni za novi korak poslovanja.

Po ranijim najavama iz entitetske vlade, do 31. marta 2017. godine domovi zdravlja u RS-u trebalo je da se uključe u trezorski sistem poslovanja preko osnivača, odnosno trezora jedinica lokalne samouprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti